Mesaj din partea Presedintiei Romaniei – Dna Prof Elena-Simina TANASESCU
O societate coruptă este o societate pierdută. Nu trebuie să uităm niciodată acest lucru. România a avut marea şansă de a construi o serie de mecanisme instituţionale anticorupţie care, acum, când suntem stat membru UE şi NATO, sunt pe deplin funcţionale şi eficiente.
Ce am câştigat cu greu se poate pierde uşor dacă nu rămânem consecvenţi cu parcursul democratic al societăţii româneşti. Din acest motiv, pentru a evita întoarcerea la un trecut nu foarte îndepărtat, avem nevoie mai mult ca oricând de instituţii performante şi de legi clare în domeniul luptei anticorupţie.
Totodată, lupta anticorupţie nu înseamnă doar activitatea de urmărire penală şi judecată a faptelor de corupţi, ci presupune şi o dimensiune preventivă. Această dimensiune preventivă a luptei anticorupţie este un aspect care ar trebui să preocupe mai mult nu numai instituţiile cu atribuţii de legiferare, ci şi societatea în ansamblul său.
Nu în ultimul rând, accentuarea dimensiunii preventive a luptei anticorupţie, prin implicarea societăţii civile şi a actorilor privaţi din cadrul societăţii româneşti, reconstruieste raporturile de încredere între cetăţeni, pe de o parte, şi raporturile de încredere dintre cetăţeni şi instituţii, pe de altă parte. În absenţa acestor raporturi de încredere, însăşi democraţia ca regim politic este pusă în pericol.
Practicile corupţiei au la bază o profundă eroare de tip cultural, anume că activitatea unei persoane depinde întotdeauna de bunăvoinţa unui agent public al statului, bunăvoinţă care se câştigă prin asigurarea unui folos la care respectivul agent nu este îndreptăţit.
În realitate, atât actorii publici cât şi actorii privaţi în cadrul unui stat de drept funcţional au un singur termen de referinţă: legea. Atunci când respectul faţă de lege devine trăsătura culturală a instituţiilor publice şi a liderilor politici, atunci societatea este sănătoasă şi oportunităţile pentru dezvoltare personală sunt asigurate pentru toţi cetăţenii.
În concluzie, mai mult decât oricând trebuie să sprijinim şi în niciun caz să abandonăm eforturile instituţionale şi pe cele ale socităţii civile pentru asigurarea cadrului normativ potrivit pentru lupta anticorupţie. In acelaşi timp, trebuie să consolidăm dimensiunea preventivă şi latura educaţională a luptei anticorupţie, astfel încât la nivelul întregii societăţi să prevaleze încrederea între cetăţeni şi instituţiile statului şi domnia legii să devină principiul esenţial pentru gestionarea relaţiilor sociale.
Consilier Prezidențial Elena-Simina TĂNĂSESCU
Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională
Administrația Prezidențială