Monthly Archives: May 2013

Maximizarea atuurilor romanesti in zona Dunarii, pe ultima suta de metri

Forum

Maximizarea atuurilor romanesti in zona Dunarii, pe ultima suta de metri

~ sinteza rezultatelor Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra ~

“Ne aflam intr-o perioada care se va dovedi extrem de provocatoare si multe dintre procese, structuri si instituţii trebuie sa se regandeasca din temelii datorită mizei foarte mari, odata cu Strategia Dunarii (SUERD).” – a declarat, la deschiderea lucrarilor celei de-a treia editii a Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra (23-24 mai 2013), Coordonatorul pentru Consolidare Institutionala si Cooperare SUERD, Dr. Kurt PUCKINGER, care a si prezidat prima parte a lucrarilor acestei reuniuni desfasurata la Institutul Bancar Roman sub forma primului Project Market Place la nivel dunarean sub auspiciile parteneriatului dintre Austria si Romania, cu ocazia Zilei Maritime Europene in Romania, marcata sub Inaltul Patronaj al Presedintiei UE si sub auspiciile Comisiei Europene – DG MARE. La reuniunea organizata sub genericul “Oportunitati de proiecte de investitii sprijinite de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii: Calea Verde spre o Cresterea Albastra” au participat peste 120 de invitati, experti, observatori, jurnalisti si participanti din state precum Austria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Germania (Baden Wurttemberg si Bavaria) si Ungaria.

Grupul de Actiune “Dunare – Marea Neagra” impreuna cu Catedra Internationala Onorifica –  SUERD, coordonate de EUROLINK – House of Europe au supus public atentiei invitatilor si participantilor un Apel Deschis continand solicitari exprese si recomandari la care asteapta raspuns din partea Comisiei Europene prin DG Regio si Guvernului Romaniei prin Cabinetul Primului Ministru si ministerele cu rol explicit, acestea fiind formulate in sprijinul imbunatatirii intregului sistem de accesare, implementare si evaluare de succes a proiectelor cu accent si miza pe relansarea social-economica a macro-regiunii Dunarii, implicit a sub-regiunilor participante din Romania. In esenta, organizatorii pledeaza pentru o crestere rapida a gradului de transparenta a informarii si promovarii SUERD la nivel national si pan-european, pentru desemnarea unui Integrator Institutional Unic de Proiecte in Romania – de preferinta Ministerul Fondurilor Europene, cu prerogative, atributii si raaspunderi foarte clar in gestionarea procesului si pe congruenta si convergenta a tuturor proceselor in curs – respectiv planificarea strategica integrata a proiectelor propuse spre finantare de Romania pentru perioada 2014-2020, reformarea si regionalizarea tarii spre a putea participa eficient la activitatile si finantarile UE prin Grupurile Economice Teritoriale Europene, cat si concentrarea doar pe cateva proiecte majore de larg interes, care sa poata sa-si inceapa in timp util pregatirea necesara (training, vizite reciproce, studii tehnice etc), mai ales prin acceptarea si stimularea principalelor banci comerciale de a participa la preselectia simultana a proiectelor viabile si bancabile, deopotriva, inclusiv prin utilizarea de pre-finantare autohtona pentru activarea Axei Tehnice in Romania. O versiune integrala in engleza si romana poate fi consultata pe site-ul oficial: www.HouseofEurope.ro.

In cadrul Forumului, in prezenta inaltilor reprezentanti ai Comisiei Europene, Ambasadei Austriei, a reprezentantilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Academiei Romane, ai altor institutii-cheie, a fost prezentat public si propunerea oficiala de proiect asociat intre parteneri din Austria si Romania, referitor la revitalizarea patrimoniului oraselor portuare de-a lungul Dunarii si atragerea turistilor internationali spre destinatii de mare atractivitate in centre accesibile si inter-conectate, prin implementarea bunelor practici austriece in tara noastra, proiect axat pe cateva centre pilot precum: Moldova Noua, Orsova, Calafat – Vidin, Giurgiu- Russe, zona Tulcea – Chilia Veche – Sulina. Proiectul cu parteneri publici nationali si locali a fost transmis partenerilor austrieci, urmand acum si o depune oficiala a sa catre toate institutiile si organizatiile europene / dunarene cu rol decizional in domeniu.

Principalul neajuns semnalat s-a referit la necesitatea unei mult mai ferme coordonari reale a procesului, atat la nivel european, cat si sectorial, dar cu precadere national, pentru eliminarea mai ales a “concurentelor neloiale” interne, prin implicarea sub-comisiilor SUERD la nivel parlamentar, cat si prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerului Dezvoltarii Regionale, care ar fi de asteptat sa devina mai pro-active, mai transparente si mai dinamice pentru depunerea oficiala la timp a unor proiecte de interes general pentru inovarea economica si sociala din zona romaneasca a Dunarii.

Indiferent de axele si procedurile tehnice prin care se vor accesa finantarile, importanta ramane transformarea competitiva a macro-regiunii si oferirea unei guri de oxigen investitorilor din Romania pentru ca sa nu disparem si sa ne manifestam mult mai activ pe harta in miscare  a zonei de confluenta dintre Dunare, Delta si litoralul Marii Negre – a subliniat la final coordonatorul general CIO SUERD, Dl Sever AVRAM, presedinte executiv EUROLINK – House of Europe.

In partea finala a evenimentului, pentru a cataliza procesul de inovare la nivel dunarean, organizatorii Forumului au decernat oficial pentru diverse categorii si tipuri de autoritati, organizatii si companii Trofeul Inovarii Dunare – Marea Neagra, editia a III-a si Diploma de Excelenta, ceremonie desfasurata in prezenta si cu sprijinul Consilierului Economic si Comercial al Austriei in Romania, Dl Rudolf LUKAVSKY. Printre laureatii din acest an s-au numarat medaliati ai Salonului de Inventii de la Geneva, dar si importante initiative, idei si proiecte concrete – pentru lista completa a se vedea site-ul www.HouseofEurope.ro. In onoarea celor prezenti, pentru favorizarea negocierilor si networking-ului intre participanti, organizatorii au oferit si doua degustari de vinuri alese din podgoriile unguresti Velezvin, italiene – Ulysse si romanesti – Crama Recas si Viile Sandu. De asemenea, participantii, cat si publicul mai larg, au putut admira o expozitie de fotografie artistica sub genericul “Austrian Dream”, precum si lucrari de pictura semnate de artistul plastic sucevean Constantin SEVERIN, laureat al precedentei editii a Trofeului “Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”.

Partenerii Forumului au fost: Institutul Bancar Roman, Academia Romana, Catedra Internationala Onorifica in Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si EUROLINK – House of Europe. Sponsori Tehnici: CESIRO SA, Beautik, Venchi, World Class Fitness Romania, Lush, Phaeton Gala, Nádorkert Borház K.F.T. / Velezvin K.F.T.,  Ethic Wine. Parteneri Media Asociati: Portalul Strategiei Dunarii Danube-Region.eu, Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Money.ro TV, TV H, ZiarulAlb.ro. Lifestyle Strategic Media Partners: Etiquette Magazine, Luxury Magazine, Bfresh Magazine, Business Woman, Orasul Meu, Wide Magazine. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, “EU-RO Clearing Funds”. Colaborator PR: DENIS RADU.

Informatii suplimentare pot fi consultate pe siteul: http://www.houseofeurope.ro/BlackSea-Danube sau contactand Secretariatul Consortiului Organizatoric la: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997.

Pentru conformitate,

EUROLINK-Casa Europei

Exceptionale oportunitati pentru afaceri si investitii in context dunarean prin SUERD

Black Sea - Danube Forum

Exceptionale oportunitati pentru afaceri si investitii in context dunarean prin SUERD

Editia a 3-a a Forumului Dunare-Marea Neagra

IBR, 23-24 mai 2013

Incepand cu dimineata zilei de 23 mai 2013, urmeaza sa se desfasoare sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Irlandeze a Uniunii Europene si cu ambailul sprijin al Ambasadei Austriei in Romania, in salile Institutului Bancar Roman, cea de a 3-a editie a Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra, si in gestiunea Catedrei Internationale Onorifice in Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD).

In acest an, reuniunea – devenita traditionala in contextul marcarii Zilei Europene Maritime in Romania in calendarul oficial al Comisiei Europene, se concentreza mai ales pe stimularea pregatirii proiectelor majore de realizat in consortiu de Romania si Austria ca parteneri principali, in special in domeniul dezvoltarii turismului/protectie patrimoniului cultural si natural, precum si al cooperarii autoritatilor publice dunarene, subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). Aceasta din urma a deschis, incepand cu iunie 2011, calea unei posibile relansari economice si sociale coerente si comune pentru un grup de 14 State cu peste 100 milioane de locuitori, pe o suprafata considerabila ca resurse potentiale si energii constructive.

In cadrul evenmentului desfasurat ca Project Market Place vor avea loc negocieri directe pentru formarea de consortii, prezentari publice a unor propuneri romanesti de proiecte, precum si activitati conexe precum ceremonia de decernare a Trofeelor “Black Sea – Danubian Social & Economic  Innovator” ce recompenseaza cele mai indraznete idei, proiecte, initiative si parteneriate ce promoveaza dezvoltarea coeziva si durabila a acestei zone aflate la confluenta intre civilizatii extrem de diverse, dar si in proximitatea unor trasee energetice si evolutii semnificative, mai ales in zona Deltei Dunarii si a litoralului Marii Negre. Principalii invitati ai editiei din acest an sunt Coordonatorul SUERD pentru Consolidare Institutionala si Cooperare, Dr Kurt PUCHINGER si Coordonatoarea rapoartelor de progres ale strategiei pentru Comisia Europeana, Dna Marlene HAHN.

Pe parcursul zilelor de 23 si 24 mai 2013 vor avea loc si discutii concrete pentru sprijinirea imbunatatirii ritmului si modului cat mai transparent pentru ca beneficiarii potentiali sa ajunga la finantare pentru proiectele lor mai mici sau mai mari in contextul unui nou nivel de abordare integrativa, care sa potenteze oportunitatile dintr-un unghi de interese si de identitate in schimbare, in special pe fondul cresterii competitiei globale la hotarele Europei, in ansamblu.

Partenerii Forumului sunt: Institutul Bancar Roman, Academia Romana, Catedra Internationala Onorifica in Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si EUROLINK – House of Europe. Sponsori Tehnici: CESIRO SA, Beautik, Venchi, World Class Fitness Romania, Lush, Phaeton Gala, Nádorkert Borház K.F.T. / Velezvin K.F.T.,  Ethic Wine. Parteneri Media Asociati: Portalul Strategiei Dunarii Danube-Region.eu, Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Money.ro TV, TV H, ZiarulAlb.ro. Lifestyle Strategic Media Partners: Etiquette Magazine, Luxury Magazine, Bfresh Magazine, Business Woman, Orasul Meu, Wide Magazine. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, “EU-RO Clearing Funds”. Colaborator PR: DENIS RADU.

Informatii suplimentare pot fi consultate pe siteul: http://www.houseofeurope.ro/BlackSea-Danube sau contactand Secretariatul Consortiului Organizatoric la: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997.

Expoziţie de fotografie şi pictură Vernisaj – Institutul Bancar Român, 23 mai 2013

 

Artistul plastic Constantin Severin a fost invitat să expună la Forumul pentru Inovare Socială Dunăre-Marea Neagră (http://www.houseofeurope.ro/BlackSea-Danube), organizat în zilele de 23 şi 24 mai 2013, la Institutul Bancar Român, de către Fundaţia EUROLINK-House of Europe, sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei Uniunii Europene şi cu amabilul sprijin al Ambasadei Austriei la Bucureşti.

La deschiderea Forumului, joi, 23 mai 2013, ora 10.00, artistul sucevean va vernisa o expoziţie de fotografie, ”Austrian Dream” şi o expoziţie de pictură, ”Ianus”. Parteneri la realizarea acestui eveniment artistic sunt Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera” din Suceava.

Austria este unul din locurile de vacanţă preferate ale artistului, în opinia sa principalele atracţii turistice fiind Natura, Muzica şi Arta/Arhitectura. De aceea selecţia pentru această expoziţie se bazează pe aceste valori, dar şi pe calităţile şi expresivitatea locuitorilor. Salzburg, oraşul lui Mozart, peisajele încântătoare din Tirol şi Alpii Vienezi, imagini citadine sau portrete de copii, animale sălbatice din munţi sau muzeul Zwarovski sunt câteva din ”personajele” selectate de artistul Constantin Severin.

Pentru expoziţia de pictură artistul a realizat o selecţie cu 13 din cele mai bune lucrări ale sale, din ciclul care l-a impus în ţară şi în străinătate, Expresionismul Arhetipal. Aceste picturi vor fi însoţite şi de o instalaţie inedită, ”Ianus”, o pictură bifrons, pictură devenită instalaţie.

Constantin Severin este artist vizual, membru fondator al grupului internaţional 3rd Paradigm şi scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent lucrează la Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” din Suceava, Secţia de artă.

Până în prezent a vernisat 12 expoziţii personale la galerii de artă şi muzee din Suceava, Stuttgart, Bacău, Piatra Neamţ, Oslo, Galaţi, Drobeta Turnu Severin, Iaşi şi Bucureşti şi a participat la 18 expoziţii de grup la Helsinki, Chişinău, Bochum, New York, Bacău, Marsilia, Boston, Budapesta, Lisabona, Santiago de Compostella, Viena, Wiesloch, etc. Trei dintre expoziţiile sale personale de pictură, din Suceava, Stuttgart şi Piatra Neamţ, au fost promovate de canalul de televiziune EuroNews, fiind incluse în agenda cu evenimente artistice majore din Europa şi întreaga lume. Despre arta sa au scris critici de artă, scriitori şi jurnalişti români şi străini, precum Madison Morrison, Maria Ana Tupan, Olga Borte, Valentin Ciucă, Luca Curci, Maria Bălăceanu, Nikolai Pavlushko, Gheorghe A. Stroia, Carla Goldberg, Corneliu Stoica, Brigitte Moritz, Dan Basarab Nanu, Sabina Fînaru, Susanne Gross, Doina Cernica, Tiberiu Cosovan, etc.

Pentru activitatea sa ca artist vizual a primit Premiul de Excelenţă decernat de Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin şi de Consiliul Judeţean Mehedinţi (2009), titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia de Aramă, Mehedinţi (2011), Premiul OPERA OMNIA acordat de Consiliul Judeţean Suceava (2012), Trofeul “Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator” oferit de Fundaţia EUROLINK-House of Europe, în cadrul reuniunii organizate cu ocazia Zilei Maritime Europene 2012, sub auspiciile Comisiei Europene, pentru “crearea şi promovarea unui nou concept în arta europeană, expresionismul arhetipal”, tot în anul 2012 fiind selectat Artist în Prim Plan (Featured Artist) de revista italiană de artă, arhitectură şi design, IT’S LIQUID. Blogul artistului: http://constantinseverin.wordpress.com/ .

Pentru conformitate,

EUROLINK-Casa Europei

Informare, networking si lobby cu ocazia Forumului Inovarii Dunare-Marea Neagra

Informare, networking si lobby cu ocazia Forumului Inovarii Dunare-Marea Neagra

Finantari pentru IMM si ONG prin instrumente SUERD

~ Institutul Bancar Roman, 23 – 24 mai 2013 ~

O noua oportunitate de relansare a afacerilor in macro-regiunea riverana Dunarii se deschide in curand si pentru sectorul IMM si ONG prin Pilonul 3 “Cresterea prosperitatii social-economice” din cadrul SUERD, ce va fi gestionata direct de Fondul European de Investitii (Luxembourg) in co-relatie cu Coordonatorul Ariei Prioritare pentru Competitivitate Economica, pilotat de Guvernul Landului nr. 1 din Germania, Baden Wurttemberg.

Valoarea totala estimata destinata incurajarii proiectelor de acest gen va putea ajunge intre 2014 – 2020 pana la 1 miliard de euro, cu o prima transa de circa 100 milioane Euro, cu conditia ca ele sa includa o cat mai puternica dimensiune inovativa si un efect de replicare si multiplicare a povestilor dunarene de succes din economiile mai dezvoltate din amonte – Germania, Austria, Cehia, in special. Valoarea pentru aceste proiecte considerate mici este prognozata de Agentia METIS (Viena) care acorda consultanta Comisiei Europene intre 10.000 si 3 milioane Euro, cu o medie de 200 000 Euro/proiect.

Cei interesati sa se informeze de la sursa, sa formeze consortii parteneriale viabile din timp si sa se conecteze la decidentii cei mai importanti din domeniul financiar-bancar si al autoritatilor centrale implicate, o pot face prin participarea la prezentarile, negocierile face to face si sesiunile de networking din cadrul celei de-a 3-a editii a Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra (23-24 mai 2013), plasat sub Inaltul Patronaj al Presedintiei UE, gazduit in spatiile Bancii Nationale din cadrul Institutului Bancar Roman din Capitala si inclus in calendarul reuniunilor de prestigiu de catre Comisia Europeana – DG MARE, in contextul marcarii Zilei Europene Maritime. In cea de-a doua zi a Forumului, ideile, proiectele, initiativele si retelele cele mai interesante vor fi recompensate cu trofeele “Black Sea-Danubian Social & Economic Innovator – 2013” si prin cadouri oferite de: CESIRO SA, Beautik, Venchi, World Class Fitness Romania, Lush, Phaeton Gala, Ethic Wine.

Printre invitatii speciali se numara diplomati, experti, consultanti si bancheri, in frunte cu Coordonatorul pentru Capacitate Institutionala – Cooperare in cadrul SUERD, Dr. Kurt PUCHINGER si Consilierul Economic si Comercial al Austriei in Romania, Dl Rudolf LUKAVSKY.

Ca dovada a interesului de care se bucura initiativa, importante companii si institutii partenere media s-au alaturat deja evenimentului: Parteneri Media Asociati: Portalul Strategiei Dunarii Danube-Region.eu, Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Money.ro TV, TV H20, ZiarulAlb.ro. Lifestyle Strategic Media Partners: Etiquette Magazine, Luxury Magazine, Bfresh Magazine, Business Woman, Orasul Meu, Wide Magazine. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, “EU-RO Clearing Funds”. Colaborator PR: DENIS RADU.

Pentru informatii suplimentare si inscrieri, in limita locurilor disponibile, va rugam sa consultati siteul Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra sau sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la e-mail: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997.