Maximizarea atuurilor romanesti in zona Dunarii, pe ultima suta de metri
~ sinteza rezultatelor Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra ~
“Ne aflam intr-o perioada care se va dovedi extrem de provocatoare si multe dintre procese, structuri si instituţii trebuie sa se regandeasca din temelii datorită mizei foarte mari, odata cu Strategia Dunarii (SUERD).” – a declarat, la deschiderea lucrarilor celei de-a treia editii a Forumului Inovarii Dunare – Marea Neagra (23-24 mai 2013), Coordonatorul pentru Consolidare Institutionala si Cooperare SUERD, Dr. Kurt PUCKINGER, care a si prezidat prima parte a lucrarilor acestei reuniuni desfasurata la Institutul Bancar Roman sub forma primului Project Market Place la nivel dunarean sub auspiciile parteneriatului dintre Austria si Romania, cu ocazia Zilei Maritime Europene in Romania, marcata sub Inaltul Patronaj al Presedintiei UE si sub auspiciile Comisiei Europene – DG MARE. La reuniunea organizata sub genericul “Oportunitati de proiecte de investitii sprijinite de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii: Calea Verde spre o Cresterea Albastra” au participat peste 120 de invitati, experti, observatori, jurnalisti si participanti din state precum Austria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Germania (Baden Wurttemberg si Bavaria) si Ungaria.
Grupul de Actiune “Dunare – Marea Neagra” impreuna cu Catedra Internationala Onorifica – SUERD, coordonate de EUROLINK – House of Europe au supus public atentiei invitatilor si participantilor un Apel Deschis continand solicitari exprese si recomandari la care asteapta raspuns din partea Comisiei Europene prin DG Regio si Guvernului Romaniei prin Cabinetul Primului Ministru si ministerele cu rol explicit, acestea fiind formulate in sprijinul imbunatatirii intregului sistem de accesare, implementare si evaluare de succes a proiectelor cu accent si miza pe relansarea social-economica a macro-regiunii Dunarii, implicit a sub-regiunilor participante din Romania. In esenta, organizatorii pledeaza pentru o crestere rapida a gradului de transparenta a informarii si promovarii SUERD la nivel national si pan-european, pentru desemnarea unui Integrator Institutional Unic de Proiecte in Romania – de preferinta Ministerul Fondurilor Europene, cu prerogative, atributii si raaspunderi foarte clar in gestionarea procesului si pe congruenta si convergenta a tuturor proceselor in curs – respectiv planificarea strategica integrata a proiectelor propuse spre finantare de Romania pentru perioada 2014-2020, reformarea si regionalizarea tarii spre a putea participa eficient la activitatile si finantarile UE prin Grupurile Economice Teritoriale Europene, cat si concentrarea doar pe cateva proiecte majore de larg interes, care sa poata sa-si inceapa in timp util pregatirea necesara (training, vizite reciproce, studii tehnice etc), mai ales prin acceptarea si stimularea principalelor banci comerciale de a participa la preselectia simultana a proiectelor viabile si bancabile, deopotriva, inclusiv prin utilizarea de pre-finantare autohtona pentru activarea Axei Tehnice in Romania. O versiune integrala in engleza si romana poate fi consultata pe site-ul oficial: www.HouseofEurope.ro.
In cadrul Forumului, in prezenta inaltilor reprezentanti ai Comisiei Europene, Ambasadei Austriei, a reprezentantilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Academiei Romane, ai altor institutii-cheie, a fost prezentat public si propunerea oficiala de proiect asociat intre parteneri din Austria si Romania, referitor la revitalizarea patrimoniului oraselor portuare de-a lungul Dunarii si atragerea turistilor internationali spre destinatii de mare atractivitate in centre accesibile si inter-conectate, prin implementarea bunelor practici austriece in tara noastra, proiect axat pe cateva centre pilot precum: Moldova Noua, Orsova, Calafat – Vidin, Giurgiu- Russe, zona Tulcea – Chilia Veche – Sulina. Proiectul cu parteneri publici nationali si locali a fost transmis partenerilor austrieci, urmand acum si o depune oficiala a sa catre toate institutiile si organizatiile europene / dunarene cu rol decizional in domeniu.
Principalul neajuns semnalat s-a referit la necesitatea unei mult mai ferme coordonari reale a procesului, atat la nivel european, cat si sectorial, dar cu precadere national, pentru eliminarea mai ales a “concurentelor neloiale” interne, prin implicarea sub-comisiilor SUERD la nivel parlamentar, cat si prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerului Dezvoltarii Regionale, care ar fi de asteptat sa devina mai pro-active, mai transparente si mai dinamice pentru depunerea oficiala la timp a unor proiecte de interes general pentru inovarea economica si sociala din zona romaneasca a Dunarii.
Indiferent de axele si procedurile tehnice prin care se vor accesa finantarile, importanta ramane transformarea competitiva a macro-regiunii si oferirea unei guri de oxigen investitorilor din Romania pentru ca sa nu disparem si sa ne manifestam mult mai activ pe harta in miscare a zonei de confluenta dintre Dunare, Delta si litoralul Marii Negre – a subliniat la final coordonatorul general CIO SUERD, Dl Sever AVRAM, presedinte executiv EUROLINK – House of Europe.
In partea finala a evenimentului, pentru a cataliza procesul de inovare la nivel dunarean, organizatorii Forumului au decernat oficial pentru diverse categorii si tipuri de autoritati, organizatii si companii Trofeul Inovarii Dunare – Marea Neagra, editia a III-a si Diploma de Excelenta, ceremonie desfasurata in prezenta si cu sprijinul Consilierului Economic si Comercial al Austriei in Romania, Dl Rudolf LUKAVSKY. Printre laureatii din acest an s-au numarat medaliati ai Salonului de Inventii de la Geneva, dar si importante initiative, idei si proiecte concrete – pentru lista completa a se vedea site-ul www.HouseofEurope.ro. In onoarea celor prezenti, pentru favorizarea negocierilor si networking-ului intre participanti, organizatorii au oferit si doua degustari de vinuri alese din podgoriile unguresti Velezvin, italiene – Ulysse si romanesti – Crama Recas si Viile Sandu. De asemenea, participantii, cat si publicul mai larg, au putut admira o expozitie de fotografie artistica sub genericul “Austrian Dream”, precum si lucrari de pictura semnate de artistul plastic sucevean Constantin SEVERIN, laureat al precedentei editii a Trofeului “Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”.
Partenerii Forumului au fost: Institutul Bancar Roman, Academia Romana, Catedra Internationala Onorifica in Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si EUROLINK – House of Europe. Sponsori Tehnici: CESIRO SA, Beautik, Venchi, World Class Fitness Romania, Lush, Phaeton Gala, Nádorkert Borház K.F.T. / Velezvin K.F.T., Ethic Wine. Parteneri Media Asociati: Portalul Strategiei Dunarii Danube-Region.eu, Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Money.ro TV, TV H, ZiarulAlb.ro. Lifestyle Strategic Media Partners: Etiquette Magazine, Luxury Magazine, Bfresh Magazine, Business Woman, Orasul Meu, Wide Magazine. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, “EU-RO Clearing Funds”. Colaborator PR: DENIS RADU.
Informatii suplimentare pot fi consultate pe siteul: http://www.houseofeurope.ro/BlackSea-Danube sau contactand Secretariatul Consortiului Organizatoric la: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997.
Pentru conformitate,
EUROLINK-Casa Europei