La Galati, Strategia Regiunii Dunarii prinde radacini
prin reunirea expertilor romani din Regiunea Sud-Est
~ prima promotie la Universitatea DANUBIUS ~
Intrucat finantarea marilor proiecte strategice pentru relansarea Regiunii Dunarii - prin implementarea SUERD - se apropie cu pasi repezi, Catedra Internationala Onorifica, recent lansata oficial pentru catalizarea expertizei si resurselor umane necesare acestei mari operatiuni, a format in orasul de origine al Comisiei Internationale a Dunarii, Municipiul Galati, in parteneriat cu Academia Romana si Universitatea DANUBIUS, prima promotie de specialisti in probleme dunarene, cu viziune inter-disciplinara vitala noii abordari "de jos in sus".
Cu acest prilej, un prim numar de 22 de reprezentanti din toate domeniile importante (administratii locale, business, mediul universitar, consultanta si sectorul ONG) din patru judete - Braila, Constanta, Galati si Tulcea - a absolvit sesiune de formare practica de tip post-universitar in perioada 25-27 octombrie 2012 si s-au alaturat astfel Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD - PROFEX coordonata de Fundatia EUROLINK-Casa Europei din Bucuresti. In cadrul lucrarilor, cursantii au participat la exercitii practice si jocuri de simulare a luarii si influentarii deciziilor in materie de proiecte multinationale strategice, au asimilat studii de caz din experienta pozitiva europeana si si-au confruntat inter-activ punctele de vedere prin dezbateri plecand de la teme date.
Evenimentul s-a bucurat de o captivanta prelegere asupra importantei noului domeniu al bio-eco-economiei a Directorului Centrului de Biodiversitate al Academiei Romane, Prof Univ Dr Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei, precum si de interventii din partea consultantului francez Jamil BENABDALLAH, a rectorului Universitatii Danubius, Conf Dr. Andy PUSCA si a liderului Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra" initiat in cadrul Consilului Consultativ SUERD, Prof. Sever AVRAM. Moderatorul reuniunii a fost Conf. Dr. Mariana TRANDAFIR.
Ulterior, raportul executiv asupra rezultatelor sesiunii si al observatilor formulate in cursul dezbaterilor vor fi transmise prin intermediul Consiliului Consultativ catre Coordonatorul National in vederea unei adaptari cat mai adecvate a sistemului de implementare si evaluare a aplicarii initiativelor din cadrul Strategiei. Mentionam, de asemenea, ca urmatoarea sesiune se va desfasura la Centrul International de Conferinte al Universitatii VALAHIA din Targoviste, in perioada 9-10 noiembrie 2012. Pentru informatii suplimentare, cei interesati pot consulta pagina de internet dedicata Sesiunii Practice de Formare sub egida CIO-SUERD - Targoviste, 9-10 noiembrie 2012.
Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".
De ce o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii?
Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD, caruia ii sunt afectate in perspectiva urmatorilor 7 ani un total de 11, 8 miliarde Euro.
Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?
Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, dar subsumate specificului unui Capital Teritorial Dunarean unic si a unui Patrimoniu Natural si Cultural Dunarean, perfect integrat Patrimoniului Universal al Umanitatii, practic aproape toti absolventii cu diploma de licenta sau in curs de a fi obtinuta se pot alatura programului.
Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?
Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:
- birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
- administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
- departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
- departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
- asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
- departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.
De ce prin CIO-SUERD?
CIO SUERD
– Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.Coordonatori Stiintifici principali:
- Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
- Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
- Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
Coordonator proiect:
Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei
Prin parteneriatul institutional cu Universitatea DANUBIUS, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.
Contact:
Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro