Evenimentul se desfasoara la sediul si cu amabilul sprijin al Universitatii Spiru Haret din Bucuresti (Str. Ion Ghica nr 13), in perioada 28 februarie - 1 martie 2013.
Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?
In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete:
- Pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
- De cealalta parte, fondurile (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.
In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.
In consecinta, in baza recomandarilor si cu amabilul sprijin al Academiei Romane si al Ministrului Educatiei si Cercetarii, Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, avand drept Presedinte Fondator Onorific pe Dl Ambasador Liviu BOTA, va invita sa luati parte la Sesiunea Practica de Formare "Noile competente si oportunitati de finantare prin programele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)".
Sesiunea se va desfasura la sediul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, in data de 28 februarie 2013 (intre orele 09.30-18.00), respectiv in data de 1 martie 2013 (intre orele 9:30-18.30).
Prin participarea la Sesiunea de Formare, participantii vor intelege cadrul general si perspectivele oferite de SUERD si vor avea posibilitatea sa se implice - in calitate de promotor, facilitator, formator - in colective de elaborare si prelucrare proiecte europene. Competentele si abilitatile vizate sunt urmatoarele: intelegerea cadrului institutional si decizional care deriva din adoptarea SUERD, stimularea capacitatii de participare si implicare in procesul de consultare si planificare a implementarii SUERD; intelegerea si utilizarea adecvata a instrumentelor financiare UE in context transfrontalier; consolidarea abilitatilor practice privind integrarea instrumentelor Social Media in procesul de relationare si lobby corelat SUERD.
Mentionam ca, intre timp, organizatorii au reusit sa realizeze in parteneriat cu Academia Romana si cu amabilul sprijin al Bancii Nationale a Romaniei, lansarea oficiala a Clubului Suporterilor Regiunii Dunarii (IBR, 17 decembrie 2012), in prezenta Inaltului Reprezentant al Presedintiei UE in Romania, precum si a E.S. Ambasadorului Austriei in Romania. In acest context, am demarat deja initiativa in favoarea promovarii de catre Guvernul Romaniei a infiintarii, in cadrul Consiliilor Judetene si Municipale din intreaga tara, a unor Birouri de Promovare si Facilitare SUERD, care sa permita atat o mai buna gestionare a expertizei in domeniul amenjarii teritoriului/urbanism, cat si o diseminare mai eficienta a rezultatelor in progres ale implementarii strategiei.
Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in limita locurilor disponibile, pe baza completarii Formularului de Inscriere.
Motto
Pentru viitorul cadru financiar multi-anual UE, se are in vedere lansarea unui nou instrument financiar comunitar de asigurare a asistentei tehnice pentru proiectele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si a unei linii bugetare in bugetul national pentru anul 2013, dedicata pentru proiectele Strategiei. In prezent, Strategia Dunarii se afla in faza implementarii de proiecte concrete la nivel national si macro-regional.
Raportul Ministerului Fondurilor Europene
Forumul Anual al Dunarii, ed. I
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?
Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD, caruia ii sunt afectate in perspectiva urmatorilor 7 ani un total de 11,9 miliarde Euro.
Prin parteneriatele incheiate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.
Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de catre Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Universitatea Spiru Haret.
Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?
Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:
- birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
- administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
- departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
- departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
- asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
- departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.
De ce prin CIO-SUERD?
CIO SUERD
– Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.Coordonatori Stiintifici principali:
- Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
- Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA – Prorector Relatii Internationale, Universitatea Spiru Haret / Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
- Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
Coordonator proiect:
Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei
Cum ne inscriem in mod practic?
Avand in vedere numarul strict limitat de locuri si perioada scurta pentru inscrieri, persoanele motivate sunt invitate sa transmita, Formularul de inscriere in atentia Secretariatului Consortiului Organizatoric.
Contact:
Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro