Relansarea afacerilor romanesti prin noua abordare dunareana
Sumar executiv asupra rezultatelor Forumului Anual al Dunarii
(Viena, iunie 2014)
In cadrul saptamanii europene a Dunarii din acest an, participarea stakeholderilor si organizatiilor societatii civile din Romania a fost mult mai masiva si chiar mai consistenta decat anterior.
Astfel, cu prilejul primei editii a “Zilei Participarii” in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), organizata in parteneriat de Foster Europe, Coordonatorii Ariilor Prioritare SUERD 9 si 10, precum si de Forumul Societatii Civile al Dunarii, (25 iunie 2014, Palatul Esterhazy din Eisenstadt, Austria), grupuri de organizatii neguvernamentale din Romania, inclusiv Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR Romania), coordonata de EUROLINK-Casa Europei, s-au remarcat printr-un puternic networking si interventii in cadrul sesiunilor in plen si pe ateliere de lucru. Principalele interventii pe baza carora au fost pilotate dezbaterile ulterioare au apartinut fostului Prim-Ministru al Slovaciei Iveta RADICOVA si autorului raportului Comisiei Europene asupra coeziunii social-economice, economistul Fabrizio BARCA, fost Ministru italian al Economiei. Accentul ambelor prezentari a cazut pe nevoia urgenta de reforma arofunda in cadrul institutiilor europene, precum si pe importanta inovarii social-economice, care sa aiba in centrul lor conceptele de sustenabilitate, subsidiaritate, crestere albastra si impact, mai ales calitativ ridicat, asupra calitatii vietii cetatenilor.
La final, in urma dezbaterilor, a fost formulata “Declaratia de la Eisenstadt asupra Participarii in cadrul Strategiei Dunarii”. Documentul reliefeaza importanta finantarii unei “Platforme a Societatii Civile” in cadrul SUERD drept principala poarta pentru a realiza comunicarea intre ONG-uri si principalii decidenti la nivel national si european cu privire la modalitatile de integrare a initiativelor si proiectelor, conform noii abordari macro-regionale. Totodata s-a cerut si o revizuire in viitor a procesului SUERD care sa fie transpusa intr-o maniera deschisa, transparenta si participativa, urmand ca in cel mai scurt timp sa demareze consultari pentru elaborarea unei foi de parcurs SUERD cu privire la democratie si participare civica.
Cele doua zile ale editiei a treia a Forumului Anual al Dunarii (Palatul Primariei din Viena, 26-27 iunie 2014) au inceput prin reuniunea Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii (CoDCR), prezidata de Presedintele Peter LANGER, in prezenta a numerosi primari generali din capitalele statelor si regiunilor dunarene, printre care cei ai oraselor Viena, Ulm, Sofia si Bucuresti. In acest context, a fost lansata in mod oficial si componenta electronica a Platformei Urbane a Regiunii Dunarii, destinata sa stimuleze, pe viitor, o cat mai eficienta actiune intre promotori, stakeholderi si beneficiarii potentiali de finantare a proiectelor la nivel macro-regional. In cadrul acestei platforme, sectiunea proiectelor romanesti va fi stimulata si promovata in mod special prin cooperarea dintre coordonatorii de la Viena si secretariatul Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii. O serie de macro-proiecte prioritare au fost prezentate in plen, inclusiv prin Secretarul General CoDCR Eric BARTHA. De asemenea, s-a anuntat ca, in urma consultarilor cu principalii factori de decizie SUERD, rolul principal de initiativa si coordonare a proiectelor dunarene va trebui, conform principiului subsidiaritatii, sa revina chiar conducerii regiunilor si marilor centre urbane implicate in procesul de implementare.
Lucrarile propriu-zise ale Forumului Anual al Dunarii s-au bucurat de prezenta unor invitati marcanti precum: Comisarul European Johannes HAHN; Ministrul Federal de Externe al Austriei Sebastian KURZ; Ministrul Afacerilor Europene din landul Baden Wurttemberg Peter FRIEDRICH; Presedintele Institutului Regiunii Dunarii si Europei Centrale (IDM), Erhard BUSEK, fost Vice-Cancelar al Austriei; Ministrul Federal al Muncii al Austriei Rudolf HUNDSTORFER. Din Romania au fost prezenti si au luat cuvantul Ministrul de Externe Titus CORLATEAN; Ministrul Educatiei Remus PRICOPIE.
Reuniunile in plen si consultarile politice desfasurate in paralel s-au soldat cu publicarea unei Declaratii Comune a Ministrilor Afacerilor Externe din Statele Membre SUERD. Printre principalele elemente convenite mentionam pe scurt:
- introducerea principiului conducerii rotative in cadrul SUERD, care sa tina cont si de statele care gireaza Presedintia UE si de presedintia altor institutii macro-regionale;
- toate Punctele Nationale de Contact SUERD au fost redenumite Coordonatori Nationali spre a reflecta mai bine rolul lor de coordonare interna;
- persoanele care coordoneaza SUERD la nivel national urmeaza sa se intalneasca cel putin de doua ori intre cele doua editii anuale ale Forumului SUERD, sub presedintia statului membru care urmeaza sa asigure viitoarea editie a Forumului Anual al Dunarii;
- ministrii prezenti au luat in considerare propunerea Comisiei Europene de a se crea Punctul Strategiei Dunarii pentru a imbunatatii si consolida sinergiile intre SUERD si celelalte programe structurale. Acestia au fost de acord ca principalele responsabilitati si regimul de finantare al Punctului SUERD urmeaza sa fie stabilite cu anticipatie;
- in vederea asigurarii unei sporite claritati a modului de organizare a muncii, ca o nevoie aparte pentru economia SUERD, ministrii prezenti au decis sa examineze in curand oportunitatea unei “valori adaugate” pentru intregul proces prin numirea unui Reprezentant Special SUERD, care sa asigure un leadership strategic dincolo de presedintiile rotative stabilite.
Ca obiective strategice de etapa, Forumul SUERD a hotarat in principal urmatoarele puncte:
- pana la mijlocul anului 2015, sa dezvolte in cadrul Grupurilor de Lucru de pe langa Ariile Prioritare concepte strategice care sa includa mize relevante pana in anul 2020, inclusiv prin actualizarea politicilor publice si programelor relevante;
- s-a decis ca urmatoarea editie a Forumului SUERD sa aiba loc la Ulm (Baden Wurttemberg), iar accentul sa cada pe implicarea cetatenilor, imbunatatirea competentelor profesionale, antreprenoriat si competitivitate – ca aspecte orizontale esentiale ale Strategiei Dunarii;
- tot pana la mijlocul anului viitor se are in vedere dezvoltarea criteriilor de evaluare si performanta pe care Comisia Europeana, Coordonatorii Nationali si Coordonatorii Ariilor Prioritare trebuie sa-i prezinte pentru a demara deja procesul de evaluare a implementarii;
- ministrii responsabili pentru aplicarea SUERD sunt chemati sa contribuie la conceperea unor optiuni de sprijinire a modului de guvernanta pentru diferite cadre relevante de programare, in special cu referire la programul transnational “Danube” din cadrul SEE, care sa fie concentrat pe imbunatatirea sistemului operational si cooperarea dintre decidentii principali si alte entitati relevante.
Unul dintre workshop-urile importante din cadrul lucrarilor care s-au concentrat pe raportul dintre buna guvernanta si incluziune sociala in statele dunarene, a fost coordonat de reprezentantul Platformei CLDR Romania Sever AVRAM, Presedinte Executiv EUROLINK-Casa Europei si a avut ca obiect mai buna coordonare a programelor/finantarilor UE pentru rezolvarea problematicii incluziunii sociale a minoritatii rome. La dezbateri au luat parte: Sefa unitatii de coordonare pentru politici de non-discriminare si minoritatea roma a Comisiei Europene – DG Justitie Ilona NEGRO; Coordonatoarea Austriei pentru Punctul National de Contact asupra Strategiei Rome Susanne PFANNER; Project Manager al Platformei Urbane a Regiunii Dunarii Jorg MIRTL; Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi a Guvernului Romaniei Daniel VASILE; Presedinta Asociatiei PartNET, Prof. Dr. Iolanda MIHALACHE. In ansamblu, toti invitatii au insistat asupra importantei unei mult mai bune coordonari a implementarii fondurilor UE in perioada 2014-2020, iar reprezentantii din Romania au venit chiar cu propuneri concrete pentru realizarea unui proiect coerent si integrat european care sa raspunda atat nevoilor majoritatilor, cat si minoritatilor, legate de educatie, resurse umane, sanatate. asistenta sociala etc, in cat mai strict acord cu respectarea de catre toti cetatenii a normelor statului de drept, dar si pentru reducerea practica a decalajelor existente, cu potentia efect perturbator si de violenta sociala. De asemenea, propunerile si ideile ce vor fi sintetizate, vor constitui subiectul unei mai largi conferinte la nivel dunarean, care sa implice pe toti coordonatorii nationali pentru minoritatea roma, ce urmeaza sa aiba loc in toamna acestui an.
Pe de alta parte, in cadrul altor sectiuni, dar si al contactelor si consultarilor informale, reprezentantii Platformei CLDR Romania au exercitat o puternica actiune de lobby institutional, reusind sa aiba intalniri paralele cu agentii de consultanta partenere ale Municipalitatii Viena, cu Asociatia Oraselor din Austria, cu Academia Dunarii din Germania etc, pentru a promova cele mai inspirate idei de proiecte prioritare romanesti cu ajutorul partenerilor austrieci si germani. In acest mod, au fost puse bazele unei implicari viitoare mai consistente in cadrul celor patru grupuri de lucru la nivel macro-regional pe care le-a prezentat Otto SCHWETZ, Presedintele Grupului Transport si Navigatie in Regiunea Dunarii.
Rezultatele concrete si sistemul de lucru in continuare pentru punerea in aplicare a proiectelor romanesti in cadrul Strategiei Dunarii vor fi explicate si detaliate mult mai concret in cadrul unei Sesiuni speciale de informare si training ce va avea loc la Puflene Complex Resort – Delta Dunarii, Murighiol, in perioada 20-25 iulie 2014.Pentru detalii suplimentare si inscrieri, cei interesati pot consulta siteul www.houseofeurope.ro .
Relansarea afacerilor in superba zona riverana a Dunarii abia a inceput, fiecare poate avea partea sa de implicare si de succes!