Lansarea Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

Lansarea Oficiala a Catedrei Internationale Onorifice SUERD

Senatul Romaniei, Palatul Parlamentului, 27 septembrie 2012

Sansa unei noi identitati proiective si de prosperitate dunareana
prin initiativele promovate de CATEDRA INTERNATIONALA ONORIFICA SUERD

Mesaj Oficial din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului al Guvernului Romaniei, prezentat de Dna Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU, Ministru si Senator, Presedinte al Consiliului National al Rectorilor din Romania, cu ocazia lansarii Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012

Lansarea Retelei Nationale a
Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD (PROFEX)

In urma reuniunii, participanti din peste 20 de judete s-au afiliat deja ca Membri Institutionali sau individuali ai Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD (PROFEX), urmand sa fie creuzetul fundamental de energii umane si logistice, apt sa operationalizeze marile proiecte de inovare tehnologica, economica si sociala din macro-regiunea dominata de fluviul Dunarea. Lista nominala

Judetele reprezentate sunt urmatoarele:

  1. BUCURESTI
  2. ARAD
  3. BRAILA
  4. CALARASI
  5. CARAS SEVERIN
  6. CLUJ
  7. CONSTANTA
  8. DAMBOVITA
  9. GALATI
  10. HARGHITA
  11. IALOMITA
  12. ILFOV
  13. MARAMURES
  14. MEHEDINTI
  15. MURES
  16. OLT
  17. PRAHOVA
  18. SIBIU
  19. TELEORMAN
  20. TIMIS
  21. TULCEA
  22. VALCEA

Module de specializare interdisciplinara
propuse de Catedra Internationala Onorifica SUERD

1. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - document cardinal pentru integrarea dezvoltarii Romaniei in context dunarean

(Modul destinat Promotorilor si Facilitatorilor SUERD)

  • Cadru general, obiective, cai de actiune si perspective.
  • Noul ciclu de programare si implementare 2014-2020. Surse si posibilitati de finantare europeana / internationala curente si de viitor.

2. Specificul Managementului de Proiect in contextul implementarii SUERD.

(Modul destinat Expertilor SUERD)

  • Intelegerea cadrului general si prezentarea modalitatilor de negociere si planificare strategica in contextul transpunerii exigentelor capitalului teritorial in regiunea Dunarii.
  • Domenii prioritare, axe tehnice si intrunirea standardelor unitare de project management.

3. Specificul comunicarii si activitatilor de networking si lobby in context SUERD

(Modul destinat Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD)

  • Sensibilizarea decidentilor in raport cu oportunitatile SUERD si cai de compatibilizare a agendelor publice in raport cu grupurile de interese economice si sociale din regiune.
  • Lobby-ul institutional in context transfrontalier si european, in special din unghiul de vedere al activarii consortiilor si platformelor de actiune SUERD.
  • Utilizarea Marketingului Social si a instrumentelor Social Media – continut, implicatii si consecinte pentru formarea unei autentice arene transparente de actiune in favoarea dezvoltarii regiunii Dunarii.

Module complementare
pentru formarea viitorilor membri ai Retelei Nationale PROFEX-SUERD

  1. Managementul Timpului si al Stresului. Metode alternative/complementare de combatere a hiper-stresului la locul de munca.
  2. Social Media si Marketing Social in era comunicarii in contextul transpunerii SUERD.
  3. Advocacy si Lobby in democratia participativa. Lobby-ist in relatia cu institutiile UE pentru implementarea proiectelor SUERD.
  4. Programe de finantare si sponsorizare a proiectelor / consortiilor internationale in cadrul SUERD.
  5. Eticheta si protocol in afaceri si in sectorul public.

Motivare si context actual

Implementarea Strategiei UE Regiunea Dunarii (SUERD) intra intr-o noua etapa de concretizare!

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (EUSDR) este o initiativa romano-austriaca, lansata in 2008, adoptata in 2011 de catre Consiliul UE drept a doua mare strategie regionala la nivel continental, ca model inovativ de cooperare in favoarea cresterii durabile.

Conform ultimei luari de pozitii a Parlamentului European (septembrie 2012), de jos in sus, toti beneficiarii publici sau privati din cele 14 State de la Dunare sunt incurajati sa inceapa pregatirea proiectelor vizate prin formarea de consortii multi-nationale, demararea studiilor de (pre-) fezabilitate, realizarea de lobby european/intern in favoarea domeniilor si temelor prioritare SUERD. Alaturi de Austria, Romania, mai ales datorita sprijinului de co-finantare, deja oferit landurilor germane Baden-Wurttemberg (care a preluat Presedintia Regiunii UE Rhon-Alpi) ca si Bavaria, are nu numai sansa, ci si obligatia sa profite din plin de aces balon de oxigen si sa demareze cele cateva mari proiecte strategice sau prioritare deja prezentate cu ocazia Forumului organizat de Secretariatul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii si Academia Romana, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii (iunie 2012).

Din fericire, toate judetele din Romania sunt eligibile pentru a primi finantare in viitor, pentru transpunerea in practica a acestui vast program. Tocmai de aceea, ar fi pacat ca aceasta extraordinara oportunitate sa fie irosita, asa cum s-a intamplat, in mare parte, cu Fondurile Structurale. Domenii intregi au nevoie de acesti bani europeni, Romania concentrandu-se, in special, pe transporturi - infrastructura; turism - patrimoniu cultural; mediu - managementul situatiilor de urgenta.

Paleta de finantari si/sau montaje financiare pentru proiecte in Regiunea UE a Dunarii

Exista o gama larga de oportunitati si mecanisme, ce urmeaza a fi clarificate in cel mai scurt timp de catre DG REGIO - Comisia Europeana, prin publicarea procedurilor de accesare si activarea axelor tehnice:

  1. apelurile deja deschise sau in curs de a fi lansate din cadrul programelor traditionale UE, lansate direct de la Bruxelles, tip URBACT, ESPON, INTERREG, etc, cu adaptare specifica pentru termenii SUERD;
  2. programele de cooperare transfrontaliera, in special cele ce urmeaza a fi lansate pentru noul cadru de programare 2014-2020;
  3. proiectele mari de inovare cu parteneri internationali din cadrul Innovation Union Plan.

O linie speciala pentru proiecte mai mici, destinata IMM-urilor dunarene, urmeaza a fi lansata curand de catre Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii. In studiu, la Parlamentul European, se afla si posibilitatea unei linii speciale de finantare SUERD. Cu ocazia sesiunii din 27-28 septembrie 2012, consultanti europeni si experti romani vor prezenta atat programele principale pe care se pot deja concepe proiecte, cat si exemple de bune practici cu initiative si proiecte deja finantate/in curs de implementare.

Prin cooptarea Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", a carui responsabilitate a revenit Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, in cadrul Consiliului Consultativ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, ne-am asumat misiunea de a contribui in mod decisiv si profesionalist la consolidarea formarii interdisciplinare a promotorilor, expertilor si consultantilor care lucreaza sau care intentioneaza sa lucreze in viitor, pe diverse domenii prioritare si in cadrul a variate tipuri de proiecte, pentru implementarea SUERD in Romania, in special in context trans-national.

Reteaua Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD

Reteaua Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD

Prin constituirea acestui prim nucleu de experti si specialisti, vizam in mod expres sensibilizarea liderilor din administratia publica si din sectorul privat in a incuraja formarea de parteneriate multinationale, formularea de proiecte pragmatice in timp util, perfectionarea atragerii de co-finantare de la nivel european si international, precum si intarirea expertizei interne tinand cont de specificul aparte al proiectelor in regiunea Dunarii, in context multi si inter-disciplinar.

Absolventii Sesiunii de formare / participantii la Reteaua Nationala vor fi implicati in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

  1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
  2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
  3. departamente specializatte de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte transfrontaliere si internationale;
  4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
  5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
  6. tineri studiosi, specialisti in relatii internationale, diplomati etc care aspira sa se specializeze in domeniu pentru a lucra in cadru Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene.

Danube Region Stakeholders Club
Clubul Suporterilor Regiunii Dunarii

Arena privilegiata de contacte si interactiune intre oficiali, diplomati, oameni de afaceri, manageri si universitari, motivati sa profite de oportunitatile Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) prin dezvoltarea de proiecte de investitii si parteneriate relevante in domeniu. Lista partenerilor institutionali.

Reuniunile Clubului vor avea loc lunar, cu sprijinul Partenerilor Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD si vor fi rezervate exclusiv membrilor Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD, precum si ai sponsorilor si membrilor corporativi ai Retelei Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii.



Lansarea oficiala a Catedrei Internationale Onorifice pentru Implementarea SUERD

Va invitam sa va alaturati recentei initiative a Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra" de activare a Catedrei Internationale Onorifice pentru Implementarea SUERD special destinata dezvoltarii proiectelor in regiunea Dunarii, sub presedintia E.S. Domnului Ambasador Liviu BOTA, drept o platforma flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, care coopereaza activ cu Biroul Coordonatorului National SUERD, sub coordonarea MAE, cu Secretariatul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene (CODCR) - Casa Dunarii si cu Fundatia Universitara a Marii Negre, sub egida Academiei Romane.


Secventele reuniunii
Palatul Parlamentului, 27-28 septembrie 2012

Evenimentul are loc in prezenta inaltilor reprezentanti ai Presedintiei Uniunii Europene, Parlamentului si Guvernului Romaniei, Academiei Romane, precum si ai altor parteneri institutionali de prestigiu, precum: Academia Europeana din Viena (Austria), Institutul Aspen Romania, Fundatia Steinbeis (Germania), Fundatia Universitara a Marii Negre, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri si altii.

Grupul Breeze

Evenimentul este prefatat de un moment muzical sustinut de Grupul muzical BREEZE

  • Senatul Romaniei - Sala "Constantin Stere" - 27 septembrie 2012, orele 12.00
    Reuniunea Oficiala de Lansare a departamentului de formare complementara a Catedrei Internationale Onorifice pentru Implementarea SUERD in cadrul anul academic 2012-2013
  • Senatul Romaniei - Sala "Constantin Stere" - 27-28 septembrie 2012
    Sesiune Practica de Empowering, Training si Lobby, pe durata a doua zile, destinata organizatiilor si companiilor detinatoare de interese in regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre
  • Senatul Romaniei - Sala "Constantin Stere" - 27 septembrie 2012, orele 13.30
    Sesiune de Networking si Lobby in cadrul Bursei de Contacte
  • Senatul Romaniei - Sala "Constantin Stere" - 27-28 septembrie 2012
    Crearea Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD in sprijinul autoritatilor locale / judetene, agentiilor de dezvoltare regionala, mediului de afaceri, universitatilor si organizatiilor nonguvernamentale