Reteaua Nationala pentru Regiunea Dunarii
Toti liderii, managerii si alti responsabili din sectorul public si mediul de afaceri sunt chemati sa constientizeze importanta acestui moment de rascruce si sa se alature in mod concret initiativei, spre a se bucura de beneficiile participarii la cea dintai Retea Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor pentru Implementarea SUERD. Inaugurarea are loc in data de 27 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, in prezenta reprezentantilor celor mai importante institutii care sprijina, direct sau indirect, renasterea regiunii dunarene si implicarea Romaniei in acest santier de proiecte.
7 motive pentru a intra Reteaua Nationala a strategiei dunarene
Cateva sanse ar putea surade lumii afacerilor din Romania, mai ales acum, in noi conditii de recesiune daca Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) ar fi pusa in aplicare prin programe co-finantate din surse europene si internationale:
- Dupa succesul deja notabil al Strategiei de la Marea Baltica, toata atentia Europei si Asiei se focalizeaza asupra zonei noastre, iar intreg teritoriul Romaniei este eligibil spre finantare.
- Depasind o perioada de ezitari, guvernele de land din Germania sunt febril motivate si deja implicate in transferul de tehnologie si know-how catre regiunile din Romania si zona sa transfrontaliera dinspre Republica Moldova, Bulgaria, fosta Iugoslavie si Bazinul Marii Negre, in special Turcia.
- O mult mai mare flexibilitate legislativ-procedurala, inclusiv prin utilizarea parghiilor parteneriatelor public-private, este la indemana celor care vor si pot primi sprijin prin SUERD.
- Cele mai inalte foruri si organizatii dunarene la nivel continental si din Romania, precum Academia Romana, si-au prezentat deja proiectele prioritare sau favorite, iar acum, dupa vizita Comisarului European pentru Devoltare Regionala, se asteapta declansarea procedurilor tehnice din partea Comisiei Europene pentru studiile de fezabilitate.
- La nivelul mediului de afaceri, dar si a multor autoritati locale, a fost acumulata o anumita experienta cu alte finantari anterioare catre Romania, iar acum, mai ales din erorile de programare si implementare, specialistii din tara noastra pot fructifica in mod considerabil, spre a depasi birocratia excesiva si blocajele anterioare.
- Rezultatele obtinute in proiectele de dezvoltare rurala de tip LEADER si de cooperare trans-frontaliera au intarit anumite parteneriate multi-nationale, dand posibilitatea formarii rapide a unor consortii pragmatice mai solide si mai experimentate.
- Atat declansarea recesiunii in Europa, cat si cresterea competitiei globale in regiune, mai ales cea referitoare la solutii energetice viabile, exercita o presiune financiara crescanda asupra noastra pentru a iesi din inertie, a aduce in joc si competentele multor romani din alte state UE si a le antrena pentru o depasire fluenta si chibzuita a starii de criza prelungita si de apatie cu privire la antrenarea fondurilor europene in spatiul romanesc.
Luand in calcul toate aceste premise, GRUPUL DE ACTIUNE "Dezvoltare integrata: Dunare- Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, aflat in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, va cheama sa i va alaturati cat mai curand pentru punerea in comun a acestor atu-uri si formarea unei Retele Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD care sa permita atingerea acestor scopuri.
Obiectivul Sesiunii
Sesiunea de Empowering, Training si Lobby organizata cu sprijinul Comisiei de Politica Externa, in speta sub-Comisia pentru SUERD a Senatului Romaniei, al Presedintelui Camerei Deputatilor si al Presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) are in vederea sprijinirea efectiva a procesului de punere impreuna a tuturor resurselor de energie, expertiza si capabilitate logistic-strategica pentru constituirea si animarea Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor pentru Implementarea SUERD.
Knowledge Partners / Parteneri Educationali
- ACADEMIA ROMANA prin Prezidiul Academiei si institute de cercetare componente
- ASPEN Institute - sucursala Romania
- SNSPA - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
- Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea"
- Asociatia pentru Stiinte Alternative din Romania - Alternative Sciences Association
Consultanti Stiintifici si Lectori Principali:
- Senior Consultant Jamil BENABDALLAH - specialist dezvoltare regionala/marketing - "Detente Consultants" - sucursala Europa de Est
- Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane (Director, Centrul de Studii si Cercetari de Bio-diversitate Agrosilvica al Academiei Romane)
- Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA - evaluator Comisia Europeana FP 7 (Academia de Studii Economice)
- Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Membru Team Europe - Comisia Europeana (Sef departament Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane)
Lectori, speakeri si reprezentanti ai Grupului de Actiune
- Sever AVRAM - Consultant in PR si Lobby
- Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane (Director, Centrul de Studii si Cercetari de Bio-diversitate Agrosilvica al Academiei Romane)
- Sabin DRAGOMAN - Consultant in Dezvoltare Regionala/Turism - Detente Consultants, fost atasat Ambasada Frantei in Romania
- Teofil GHERCA - Expert/Sef Serviciu Planificare Politici Urbane, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
- Dr. Georgeta GHETE-DANAU - Presedinte CINAQ - Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala
- Calin MUSTAREATA - Senior Consultant in Dezvoltare Rurala/Eco-agricultura, Magna Development
- Dr. Dorin PALAGHICIUC - Biroul Coordonatorului National SUERD - Ministerul Afacerilor Externe
- Dr. Rolanda PREDESCU - Director, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica - ANCS
- Andrei SZABO - Consiliul Judetean Caras Severin / Euroland Banat Association
- Dr. Amalia STRATEANU - Centrul de Studii si Cercetari de Bio-diversitate Agrosilvica al Academiei Romane
- Petra SZAVICS - Consultant Dezvoltare Regionala / Fost Consilier al Presedintiei Uniunii Europene si al Ministrului Mediului
- Vladimir SARGU - Director Executiv, Asociatia A.D.I. ECONORD Sibiu
- Octavian SERBAN, MBA - Knowledge Management Consultant, Presedinte Knomacons / Knowledge Management Institute Romania
- Sandu ZAMFIRESCU - Consultant SEO / Social Media, EUROLINK-Casa Europei
CE OFERIM PARTICIPANTILOR
Cea dintai editie a Sesiunii de Empowering, Training si Lobby, se soldeaza cu Certificat de Absolvire eliberat sub egida Catedrei Internationale Onorifice SUERD, prezidata de Ambasador Liviu BOTA, proiect coordonat in Romania de Grupul de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, initiat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei. Proiectul se bucura de amabilul sprijin al urmatoarelor institutii: Biroul Coordonatorului National SUERD, Academia Romana si ANCS.
Participantii la Sesiunea Practica de Empowering, Training si Lobby vor beneficia de un pachet complex de beneficii:
- Cooptarea in cadrul RETELEI NATIONALE (pe o perioada de 6 luni) nou creeate si chiar recomandarea celor mai activi si performanti absolventi catre PARTENERII INSTITUTIONALI pentru a se integra in echipele de proiecte
- Informarea periodica permanenta gratuita (early warning) cu privire la la OPORTUNITATILE EXISTENTE sau nou aparute de implicare in programe sau proiecte legate de SUERD si Bazinul Marii Negre, prin buletine informative si in mod personalizat, de la caz la caz
- Consilierea generala gratuita (in prima etapa) a solicitantilor din randul participantilor din sectorul public sau privat referitor la evaluarea preliminara a ofertelor, finantarilor si modului de operare adecvat spre a depune proiecte de succes
- Consultarea si solicitarea opiniilor/propunerilor in toate etapele activitatii Consiliului Consultativ SUERD la care participa Grupul de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", pentru a furniza un feed-back cat mai concludent catre Coordonatorul National SUERD, ministerele responsabile de domeniile prioritare si Secretariatul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene
- Rezervare si regim de participare privilegiata (redusa) la toate evenimentele si formele de pregatire ale Grupului de Actiune
- Listarea numelui si competentelor dorite in engleza si romana pe pagina de web a Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", conectata la Portalul "Danube-Region.eu", principalul portal european de informare creeat cu sprijinul INTERACT - DG Regio - Comisia Europeana (Viena)
- Invitarea preferentiala de participare la consortii, grupuri si evenimente externe marcante interne si europene legate de SUERD in Romania si in regiune
Danube Region Stakeholders Club
Clubul Suporterilor Regiunii Dunarii
Arena privilegiata de contacte si interactiune intre oficiali, diplomati, oameni de afaceri, manageri si universitari, motivati sa profite de oportunitatile Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) prin dezvoltarea de proiecte de investitii si parteneriate relevante in domeniu. Lista partenerilor institutionali.
Reuniunile Clubului vor avea loc lunar, cu sprijinul Partenerilor Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD si vor fi rezervate exclusiv membrilor Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD, precum si ai sponsorilor si membrilor corporativi ai Retelei Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii.
Conditii de participare
Selectia membrilor viitoarei Retele Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor in Implementarea SUERD, implicit participarea la Sesiunea de Empowering, Training si Lobby se face din randul urmatoarelor categorii de institutii:
- autoritatile publice judetene si locale - atat alesi, cat si manageri publici, functionari administrativi, colaboratori, stagiari etc.;
- asociatii si agentii de consultanta;
- asociatii profesionale si companii subcontractante de proiecte;
- camere nationale si bilaterale de comert;
- coordonatori de proiecte din mediul universitar;
- lideri ai sectorului ONG.
- tineri studiosi si absolventi.
Participantii la sesiune se bucura si de participare gratuita la ceremonia de lansare oficiala, in prezenta inaltilor reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului Romaniei, la Sala "Constantin Stere" a Senatului Romaniei, in data de 27 septembrie 2012, (orele 12.00-14.00).
Numar maxim de locuri ramase disponibile: 12.
Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit - primul servit", in baza completarii Formularului de Inscriere si a achitarii unei contributii banesti pentru co-finantarea proiectelor viitoare din cadrul initiativei.
Ultimele 12 locuri disponibile! Termenul-limita pentru inscrieri este data de 25 septembrie 2012. Pentru participarea a cel putin 3 persoane din partea aceleiasi organizatii / companii se acorda un discount de 10%.
Formular de Inscriere - Sesiune Practica de Empowering, Training si Lobby
Termen limita: 25 septembrie 2012