ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ROMANIA - ed. III

“ROLURI şi PREROGATIVE INTERNE şi COMUNITARE

privind REGIMUL CONCURENŢEI şi ACORDAREA AJUTOARELOR de STAT

după ADERAREA ROMÂNIEI la UNIUNEA EUROPEANĂ”  

Palatul Parlamentului, Bucuresti, 8 noiembrie 2007

    English version   Descriere    Conditii participare     Agenda     Invitati      Personalitatea Anului     Buletin      Contact

 
 

Partenerii evenimentului

 

Consiliul Concurentei


 

 

Camera de Comert si Industrie a Romaniei


 

 

Camera Deputatilor


 

 

Ambasada Portugaliei in Romania


 

 

 

Concurrences &

e-Competitions


 

 

Asociatia Consultantilor in Concurenta si pentru Promovarea Culturii Concurentei in Romania


 

SPONSOR:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sub Patronajul Onorific al Presedintiei Uniunii Europene si cu sprijinul Ambasadei Portugaliei in Romania,  Consortiul Organizatoric al Platformei CEFTAC fondata in octombrie 2004 (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition) in parteneriat cu Consiliul Concurentei din Romania, desfasoara la Palatul Parlamentului, in data de 8 noiembrie 2007, lucrarile celei de-a treia editii a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania, sub coordonarea tehnica a Fundatiei EUROLINK - Casa Europei.

 

Genericul sub care se desfasoara in acest an dezbaterea publica este: “The sharing of responsibilities and prerogatives between the national authorities and the European Commission regarding the competition regime after Romania’s accession to the EU” ("Roluri si Prerogative interne si comunitare privind regimul Concurentei si acordarea Ajutoarelor de Stat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana"). Pe langa personalitatile politice si diplomatii invitati, tema propusa va fi dezbatuta in comun de expertii Consiliului Concurentei, specialistii/consultantii in concurenta din randul societatilor de avocatura si al consilierilor juridici, ai altor experti din domeniul privat, cat si prin contributia actorilor din mediul de afaceri – intreprinzatori, manageri, si alti practicieni.

 

Noutatea din acest an este ca o sectiune speciala a lucrarilor va fi dedicata respectarii si aplicarii legislatiei UE in privinta implementarii programelor finantate cu Fonduri Structurale, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei si a procedurilor specifice achizitiilor publice si notificarea Ajutoarelor de Stat.

 

In partea finala, conform traditiei, Casa Europei, in contextul marcarii unui deceniu de la infiintarea organizatiei, va decerna si distinctia anuala Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana. Festivitatea este urmata de un Cocktail de gala.

 

In situatia in care sunteti interesati sa deveniti Partener Oficial, Sponsor sau sa participati la acest eveniment, va rugam sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: (021) 230.49.97; 231.52.88 sau e-mail: eurolink@b.astral.ro.

 

 

Pentru conformitate,

EUROLINK-Casa Europei


Apel la prezentarea de articole/analize

pentru indreptarul practic pentru implementarea legislatiei UE

 

Va adresam invitatia de a contribui cu un articol de marime max. 10 pagini pe o tema legata de evenimentul Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania. Va fi inclusa, cu acceptul autorului, o scurta prezentare (5-6 randuri) a palmaresului profesional. Aceste articole vor fi editate pe CD-ul special "Oportunitati si provocari asupra mediul de afaceri autohton in conditiile integrarii in Piata Unica Europeana si al accesarii cu succes a Fondurilor Europene" care se va lansa cu ocazia evenimentului. Articolele pot sa mai fi aparut anterior si in alte publicatii, dar atunci trebuie solicitata permisiunea reproducerii partiale sau totale. 

 

Punctele principale de interes sunt:

  • Modalitatile practice de  aliniere si stimulare a competitivitatii produselor si serviciilor romanesti la nivelul Pietei Unice Europene si in concordanta cu reperele fixate de strategia UE adoptata la Lisabona.

  • Probleme si dileme procedurale cu privire la transpunerea in practica a legislatiei concurentei de catre companiile active in Romania

  • Exigentele si implicatiile economice ale standardizarii, in special pentru sectorul IMM

  • Relatia dintre consultantul/avocatul specializat in concurenta si Consiliul Concurentei in situatia notificarilor si a deschiderii unei investigatii

  • Problematica legata de competentele diferite ale autoritatilor nationale si a celor UE in materia acordarii ajutoarelor de stat si a incadrarrii granturilor UE ca ajutoare de stat

  • Problemele legate de competentele interne si implementarea lor ale Ministerului Economiei in privinta concurentei neloiale prin utilizarea publicitatii inselatoare, furtul bazelor de date, nerespectarea proprietatii intelectuale etc. Probleme intampinate de companiile romanesti.

  • Provocari si probleme in implementarea proiectelor cu Fonduri Europene - de la selectarea proiectelor pana la organizarea achizitiilor publice si sistemul de evaluare si auditare

  • Specificitatea documentelor anexa si implicatiile lor economice pentru cei care acceseaza Fondurile Europene

  • Dificultatile legate de sistemul de comunicare interinstitutionala si efectele asupra absorbtiei Fondurilor Europene

  • Relatia asociatiilor de protectia consumatorilor cu Consiliul Concurentei

 

Cele mai reusite lucrari vor fi distinse cu Diplome de Excelenta din partea Consortiului Organizatoric si pot fi propuse spre a fi editate in revistele Concurences si “E-competitions, publicate de Institute of Competition Law (Paris), partener al evenimentului. 

 

Data limita de transmitere a articolelor este 31 octombrie 2007.

 

in numele Consortiului Organizatoric,

 

Sever AVRAM

 

 

Coordonator Proiect

Presedinte executiv - EUROLINK-Casa Europei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri Media

 

Romania Libera


 

The Money

Channel


 

N24 TV


 

Radio Bucuresti


 

Tribuna Economica


 

SmartFinancial


 

SmartBank


 

Economie si Administratie Locala


 

PRwave