PRESS RELEASE |
EUROLINK - House of Europe |
ARCHIVE
Press Releases 2003-2005
4 noiembrie 2005 |
||
3 octombrie 2005 |
20 septembrie 2005 |
22 iulie 2004 Participare stiintifica "Popoare si culturi ale Bazinului Mediteranei. Spatiul elenic" |
7 aprilie 2004 Vizita Atasatului Cultural al SUA la sediul Centrului de Excelenta (ro./engl.) |
2 aprilie 2004 Romania-Italy: opportunities for twinnings and institutional partnerships |
22 martie 2004 New Partnership Agreement for Educational Mobility (ro./engl.) |
28 ianuarie 2004 Perspective globale pentru educatia tinerilor romani |
29 octombrie 2003 RETEAUA EUROCAPITALE Helsinki, Finlanda |
12 July 2003 PERSONALITY OF THE YEAR for a European Romania |
9 July 2003 EU-PROCESS ACADEMY: PR & LOBBY TRAINING |
20 May 2003 Conferinta Internationala in Bruxelles: "Europa in lume" |
8 May 2003 Scrisoare Deschisa adresata Membrilor Conventiei Europene (romana/franceza) |
SCHIMBAREA LA FATA A MEDIULUI CONCURENTIAL ROMANESC
– prima editie a ZILELOR CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ROMANIA
Bucuresti, 4 noiembrie 2005
ZILELOR CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ROMANIA au fost marcate ca eveniment public pentru prima data si in Romania, dupa modelul unei traditii instaurate in Uniunea Europeana. Evenimentul a fost organizat la Bucuresti, in perioada 3-4 noiembrie 2005, sub egida Platformei Central Europene CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition) proiect fondat in octombrie 2004 cu sprijinul Programului PHARE al Comisiei Europene, in parteneriat cu Consiliul Concurentei si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Zilele Concurentei si Competitivitatii au cuprins dezbateri generale cu participarea reprezentantilor autoritatilor de reglementare, mediului de afaceri, asociatiilor profesionale si patronale, organizatiilor societatii civile din domeniul integrarii Europene si protectiei consumatorului, precum si ai mass-media. De asemenea, participantii au avut prilejul de a frecventa patru workshop-uri de informare si training in cadrul carora au fost abordate problemele si solutiile concrete in domeniul profesiilor liberale, regimului de acordare pe viitor ajutoarelor de stat, protejarea marcilor si proprietatii intelectuale, precum si al industriei auto si in domeniul de activitate al transportatorilor rutieri.
Temele supuse discutiei au generat confruntari, controverse, sugestii si polemici fertile. Sinteza selectiva a acestora va fi data publicitatii sub forma unui ghid de recomandari si exemple de bune practici sub titlul: “CARTA ALBA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII” a mediului de afaceri in perioada de preaderare si imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007.
In prima zi a evenimentului (3 noiembrie 2005), Casa Europei a decernat pentru a patra oara distinctia “Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana”, ce a revenit in acest an unor personalitati din diverse domenii de activitate:
· Presedintele Comitetului Mixt Inter-Parlamentar Romania-Uniunea Europeana, Dl. Guido PODESTA, membru al Parlamentului European
· Ambasadorul Liviu BOTA, fost Secretar General al ONU, actual Ambasador, Sef al Misiunii Diplomatice Permanente a Romaniei pe langa organismele internationale de la Viena
· Presedintele Director General al grupului ING Romania, Dl. DIRK SERBRUYNS
· Primarul Municipiului Sibiu, capitala culturala a Europei in 2007, Dl. KLAUS JOHANNIS
· Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Prof. Daniel DAIANU, fost ministru al Finantelor Publice
· Editorul Sef al saptamanalului “European Voice”, membra al Grupului de Presa Economist (Bruxelles), Dna DANA SPINANT, corespondent permanent al canalului PRO TV.
In cea de-a doua zi a evenimentului (4 noiembrie 2005), a avut loc Conferinta de Presa. Cu aceasta ocazie, A.S. Princepele Radu de HOHENZOLLERN-VERINGEN a prezentat un mesaj din partea Casei Regale a Romaniei si a precizat prioritatile activitatii Altetei Sale in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
A.S. Princepele Radu de HOHENZOLLERN-VERINGEN a incurajat Consiliul Organizatoric al Platformei CEFTAC sa se constituie, dupa modelul occidental, intr-un Competition Intelligence Unit care sa monitorizeze, evalueze, prognozeze si sa recomande strategiile si activitatile cele mai adecvate pentru a promova cultura concurentei in randul oamenilor de afaceri si manageri romani. Impactul scontat este acela de a genera un mediu de afaceri imun si, deopotriva, pro-activ fata de provocarile globalizarii economice si ale integrarii in Piata unica Europeana.
In continuare, reprezentantii organizatiilor membre in Consortiului Organizatoric al ZILELOR CONCURENTEI au facut o sinteza a dezbaterilor din cadrul evenimentului si au lansat public initiativa editarii CARTEI ALBE a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII.
Pentru informatii suplimentare, puteti contacta Secretariatul Consortiului de Organizare
Pentru conformitate,
PRIMUL EVENIMENT ROMANESC DEDICAT INTEGRAL
CONCURENTEI SI COMPETITIVITATII PE PIATA UNICA EUROPEANA
Bucuresti, 3 octombrie 2005
MOTTO:
Este esential sa ne asiguram ca disciplina din domeniul concurentei exista si functioneaza cu adevarat in Romania ca viitor Stat Membru. Daca o tara in curs de aderare nu e pregatita, intreprinderile sale risca sa dea faliment, muncitorii sa isi piarda slujbele, iar clasa politica sa fie nemultumita si, mai apoi, sa fie sanctionata de electorat. Cronometrul e pornit si, in termeni practici a mai ramas foarte putin timp pentru finalizarea reformelor.
Neelie Kroes, Comisar European pentru Concurenta
Cu doar 15 luni inainte de momentul crucial al deplinei intoarceri a romanilor in randul marii familii europene, schimbari dramatice si rasturnari decisive de mentalitate ne asteapta pe toti. Cu atat mai mult pe cei care si-au asumat raspunderea propriei afaceri sau pe cei care dau seama, ca manageri, de randamentul afacerii patronului cu care au un contract exigent de onorat.
In acest context, coordonatorii Platformei central-europene de actiune CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition), fondata in 2004 cu sprijinul programului PHARE al Uniunii Europene, au gandit, inspirati de modelul European Competition Day, organizarea primului eveniment public dedicat integral Concurentei si Competitivitatii in Romania.
Astfel, ZILELE CONCURENTEI SI COMPETITIVITATII vor avea loc la Bucuresti, sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Uniunii Europene, in perioada 3-4 noiembrie 2005, cu sprijinul A.S. Principele Radu Hohenzollern de Veringen, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. Proiectul are drept Parteneri Oficiali: CONSILIUL CONCURENTEI, CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI, ASOCIATIA NATIONALA A INTERNET SERVICE PROVIDERILOR (ANISP) si se bucura deja de sprijinul unor companii precum: PHILIP MORRIS ROMANIA, societatile de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si HAHUI si Asociatii.
Partenerii de cooperare pentru organizarea evenimentului sunt: EUROLINK-Casa Europei, Camera de Comert Britanico-Romana, Uniunea Profesiilor Liberale din Romania, Asociatia Consultantilor in Concurenta si pentru Promovarea Culturii Concurentei.
In paralel, se va desfasura editia a doua a Salonului Concurentei si Competitivitatii, care pune la dispozitia companiilor de consultanta, societatilor de avocatura si organizatiilor profesionale / patronale participante etc. standuri pentru prezentarea portofoliului de servicii, oferirea de informare si consultanta firmelor participante la eveniment, realizarea de parteneriate, identificarea unor teme comune pentru avansarea de proiecte supuse programelor europene finantate din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene.
Pentru informatii suplimentare si inscrieri, companiile/organizatiile interesate pot vizita pagina de internet www.HouseofEurope.ro sau se pot adresa Secretariatului Consortiului Organizatoric, zilnic intre orele 10:00-15:00, la numerele de telefon: (021) 230.49.97; 319.82.38; 0729.665.825, sau pe e-mail: eurolink@b.astral.ro ; ceftac@houseofeurope.ro
Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK – Casa Europei
VIZITE DE DOCUMENTARE şi SESIUNI de TRAINING la UE - BRUXELLES
“Cum pot accesa şi utiliza managerii români fondurile europene înainte şi după ianuarie 2007”
~ Comunicat de Presă ~
Bucureşti, 20 septembrie 2005
În cadrul Platformei CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair & Transparent Competition) – proiect PHARE, fondat în octombrie 2004 cu sprijinul Uniunii Europene şi coordonat de Fundaţia EUROLINK-Casa Europei – vă informăm că am iniţiat Biroul de Lobby ca departament intern specializat în furnizarea de consultanţă în relatii publice şi reprezentarea intereselor membrilor şi partenerilor noştri. Menţionăm că prin reprezentanţa Platformei CEFTAC deschisă la Bruxelles, Biroul de Lobby este conectat direct cu decidenţi / persoane de contact din cadrul Comisiei Europene şi Parlamentului European, precum şi cu cele mai relevante reţele şi platforme repreprezentate la Bruxelles: Contact Group of the European Civil Society, EUROSTEP, CONCORDE, ECAS şi altele.
Începând cu toamna acestui an, inaugurăm primul ciclu sistematic de Sesiuni de informare, training si networking la instituţiile UE din Bruxelles, prin intermediul cărora reprezentanţii mediului de afaceri, ai asociaţiilor profesionale-patronale şi din cadrul autorităţilor publice cnentrale-locale vor reuşi să înţeleagă la faţa locului ce este şi cum funcţioneaza Uniunea Europeană, oferind o imagine din interior asupra programelor de finanţare europene, în special acele linii financiare accesibile companilor şi autorităţilor publice de care nu au profitat companiile şi organizaţiile româneşti.
Acest proiect este coordonat de Platforma CEFTAC, cu asistenţă tehnică din partea partenerilor de consultanţă: PHAETON GALA - PR & Lobby Consulting (Bucureşti) şi Falling Apples - EU Strategy & Consulting (Bruxelles).
Programul accesibil ca formulă de participare şi costuri accesibile include 4 zile pline de training şi vizite de documentare, combinate cu întâlniri pentru lobby, stabilirea de parteneriate şi participarea la evenimente publice în inima Capitalei Europei. Participanţilor li se oferă posibilitatea înţelegerii proceselor de luare a deciziilor a principalele instituţii UE şi a metodelor de influenţare a acestora după apropiata aderare, precum şi modalităţi eficiente de a putea accesa şi utiliza Fondurile (Pre)Structurale şi de a perfecta relaţii de lucru cât mai strânse cu instituţiile şi responsabilii acestor programme comunitare. Un accent deosebit este pus pe criteriile de eligibilitate, formarea consorţiilor de parteneri, modalităţile practice de contractare/ subcontractare de asistenţă tehnică de care beneficiază sau vor beneficia autorităţile şi companiile româneşti.
Structura vizitelor cuprinde: sesiuni de lucru şi discuţii directe cu responsabili din cadrul departamentelor pentru România ale instituţiilor UE; dezbaterea unor studii de caz de interes pentru participanţi; vizite de documentare la departamente-cheie ale Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor, Comitetului Economic şi Social; întâlniri pentru networking la reprezentanţele oficiale ale unor regiuni europene vizate cu sediul la Bruxelles, firme de lobby europene şi grupurile de interese economico-sociale reprezentate în cadrul CES; recepţii/dejunuri de lucru la sediul Parlamentului European, Comisiei Europene, Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeană.
Programul se adresează unor grupuri compacte de minim 20-maxim 25 de persoane, cu posibilităţi de acordare a unui discount de până la 10% companiilor sau organizaţiilor care sunt sau devin Parteneri Asociaţi sau Parteneri Oficiali ai Centrului de Ospitalitate al Platformei CEFTAC şi înscriu cel puţin trei participanţi. In costurile participarii sunt incluse toate cheltuielile pe perioada vizitei. Companiile/agenţiile interesate beneficiază de posibilitatea de a fi prezentate ca sponsori/ mentori ai proiectului, în spiritul stimulării participării pro-active şi al promovării brandurilor româneşti pe noua Piaţă Unică extinsă.
Pentru mai multe informaţii suplimentare asupra programului de vizite, a cheltuielilor de participare şi posibilitatea rezervării participării (strict în limita locurilor disponibile) la sesiunile din lunile octombrie şi noiembrie, puteţi vizita pagina de internet: www.ceftac.ro sau ne puteţi contacta direct la tel: 319.82.38; fax: 230.49.97; mobil: 0729.665.825; e-mail: ceftac@houseofeurope.ro sau phaeton@hospitalitycentre.ro. Persoana de contact: Dra Roxana MAZILU, Consilier-Platforma CEFTAC.
Pentru conformitate,
Platforma CEFTAC / EUROLINK – Casa Europei
Calea Victoriei, nr. 128A, sector 1, cod 010094, Bucuresti
Biroul corespondent la Bruxelles: M Brussel Village Business Centre, c/o Falling Apples:
44, Rue de Palais, B-1030 Bruxelles; tel: +32-2-2113379; fax: +32-2-2188973
Internet: www.HouseofEurope.ro ; www.ceftac.ro
PARTICIPARE STIINTIFICA a CASEI EUROPEI in cadrul
CONGRESULUI INTERNATIONAL “Popoare si culturi ale Bazinului Mediteranei. Spatiul
elenic”
Ne face placere sa va informam ca, intre 11-17 iulie a.c., au avut loc in Grecia lucrarile celei de a treia editii a Congresului International intitulat “Peoples and Cultures from Mediterranean Basin. Hellenic World”, proiect european organizat in acest an sub Inaltul Patronaj al A.S.R. Principesa Maria Teresa de Borbon Parma, de catre Fundatia internationala CIVIS (Madrid), Fundatia Passos Canavarro (Lisabona) si Amabasada Republicii Chile la Atena, cu sprijinul Prefecturii Provinciei Thesprotia si al Asociatiei Tierras de Libertad din Madrid.
Congresul internatíonal s-a desfasurat pe malul Marii Ionice, in statiunea Perdica Thesprotia, pe trei sectiuni cu un proununtat caracter interdisciplinar, anume: Masa Rotunda Grecia Antica, Dezbaterea “Terorism, xenofobie, imigratie si violenta in tarile bazinului mediteraneean” si, respectiv, “Retele Europene”. Perioada respectiva a mai cuprins: vernisarea unei expozitii de fotografie documentara in orasul-resedinta al Provinciei Igoumenitsa, noul centru al retelelor de transport dintre nordul si sudul continentului, cu participarea prefectului, a primarului local, a unor deputati eleni, precum si a E.S. Ambasadoarea Republicii Chile in Grecia, Dna Marcia Covarrubias si A. S. R. Principesa Maria Teresa; vizite documentare ghidate la diverse obiective istorice si turistice, inclusiv pe malul raului legendar Acheron; receptii oficiale, oferind posibilitatea cunoasterii traditiilor culinare locale. Participantii au asistat la un spectacol cu caracter evocator etnografic si la un concert de lira, oferit in memoria marelui poet chilian, Pablo NERUDA, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura.
Romania a fost reprezentata de Casa Europei EUROLINK din Bucuresti, prin dl Prof. Sever AVRAM, presedinte executiv si dl Sandu ZAMFIRESCU, secretar general, care au prezentat in plen, in limba spaniola, o comunicare stiintifica dedicata promovarii Cetaniei Active Europene in Europa de Sud-est. O versiune in limba engleza va fi accesibila in curand in limba engleza pe site-ul Casei Europei. Toate lucrarile stiintifice prezentate in cadrul congresului vor putea fi, de asemenea, consultate pe Internet, in versiune prescurtata si vor fi editate pe un CD special.
In partea a doua a manifestarilor, a mai avut loc o vizita de doua zile in Insula Corfu, cuprinzand vizitarea unei vechi manastiri, a Palatului Achileon detinut de Imparateasa Elisabeta (supranumita Sissy) a Imperiului Austro-Ungar, din localitatea cu acelasi nume, precum si a unor obiective ale capitalei insulei ce a gazduit in trecut Consiliul European in perioada detinerii Presedintiei UE de catre Republica Elena. In final, vizita turistica la Atena a permis cunoasterea marilor monumente arheologice ale tezaurului antic elen, cat si a unor aspecte contemporane, inclusiv obiectivele sportive care vor gazdui Jocurile Olimpice de Vara din luna august.
Urmatoarea editie va avea loc in Spania. Pentru mai multe detalii, precum si informatii privind posibilitatea participarii in anul urmator, va rugam contactati prin e-mail (eurolink@fx.ro) Departamentul de Relatii Publice al Casei Europei.
Departamentul de Informare si Educatie Europeana
EUROLINK – Casa Europei
Vizita Atasatului Cultural al SUA
la sediul Centrului de Excelenta la CASEI EUROPEI
Va informam ca marti 6 aprilie a.c. a avut loc la sediul Centrului de Excelenta din cadrul centrului de afaceri PRODOMUS (Bucuresti) o intalnire oficiala a Consiliului Director al Casei Europei, membra a Institutului de Educatie Internationala (IIE) cu atasatul cultural al Ambasadei SUA, dl Mark Tauber si Directorul Serviciilor de Consiliere al Comisiei Fulbright in Romania, Dna Mihaela Arsene.
Cu acest prilej, oaspetii au fost informati asupra programelor educationale curente ale Casei Europei, derulate sub auspiciile si in cadrul Retelei Institutului de Educatie Internationala (IIE). Acestea vizeaza in special consilierea profesionista de cariera a tinerilor studenti, absolventi, experti si manageri romani pentru participarea acestora in cadrul celor mai interesante programe academice, stagii lingvistice, training si vocationale (internship) in SUA si in institutiile acreditate din cadrul retelei.
De asemenea, Casa Europei a informat despre introducerea in Romania a testului de limba engleza pentru mediul de afaceri si organizatiile in domeniul formarii profesionale TOEIC (Test of English for International Communication), promovat de organizatia non-profit ETS care patroneaza si testele TOEFL, GRE, GMAT, cu sprijinul Biroului Europa al IIE. Acest test este tot mai utilizat de si in Europa, in vederea testarii cunostintelor de limba engleza ale angajatilor si candidatilor din marile companii si este recunoscut inclusiv la admiterea in tot mai multe universitati americane.
Oficialii reprezentand institutiile americane si-au exprimat disponibilitatea de a asigura sprijin si de a disemina publicului Comisiei Fulbright in Romania informatii privind activitatile si programele educationale ale Centrului de Excelenta si ale Casei Europei, in general.
Informatii suplimentare pot fi obtinute accesand www.HouseofEurope.ro/REC.htm
Departamentul de Relatii Publice
EUROLINK - Casa Europei
The Cultural Affairs Officer of the US Embassy visited
the Excellence Center of the House of EuropeWe are pleased to inform you that Tuesday, the 6th of April 2004 took place at the PRODOMUS business centre in Bucharest an official visit of the Cultural Affairs Officer of the US Embassy in Romania, Mr. Mark Tauber and of the Director of Advising Services of the US Fulbright Commission in Romania, Mrs. Mihaela Arsene with the Executive Board of EUROLINK - House of Europe, member of the Institute of International Education Network (IIE).
On this occasion, the guests were informed about the current educational programs of the House of Europe in Bucharest, mainly developed within the network of IIE. In particular, these programs aim to offer professional career counselling to young students and graduates, experts and managers from Romania, targeted to facilitate their participation to the most interesting academic programs, linguistic stages, training and internships in USA and within the various institutions/organisations associated to the IIE network.
In the same context, the House of Europe discussed the issue of introducing in Romania the TOEIC tests (Test of English for International Communication), suitable for the business environment and for the various organisations specialised in the professional training. The TOIEC test is patronized by the non-profit organisation ETS, which also provides TOEFL, GRE and GMAT tests, with the support of the European head office of IIE. The TOEIC test is more an more used also in Europe, for testing the level of English skills of employees and candidates within big companies, and it is as well recognized when applying to some US universities.
The officials from these US institutions in Romania expressed their readiness to support and disseminate through the Fullbright Commission the information regarding the activities and educational programs of the Excellence Centre of EUROLINK.
Other relevant information about this initiative could be found on our website: www.HouseofEurope.ro/REC.htm
Public Relations Department
EUROLINK- House of Europe
OPPORTUNITIES FOR TWINNINGS AND INSTITUTIONAL PARTENERSHIPS THROUGH EUROPEAN REGIONAL FUNDS
BETWEEN ORGANISATIONS FROM ROMANIA AND ITALY
Following a recent official visit in Italy of the REGENT Center delegation (founded in Bucharest in June 2001, with the support of the Open Society Institute-East-East Program, the European Union, the European network of the houses and academies in EU and Central and South-Eastern Europe and of the National Agency of Civil Servants in Romania) under the aegis of the EUROLINK - House of Europe, we are pleased to inform you that a formal convention for European co-operation was concluded between REGENT-EUROLINK, on the one hand, and the MEDEUR Center of Studies and Training - Mediterraneo Europa, non-profit association located in the province of Lecce (Italy), established with the support of the city halls and of an initiative group - assembling political and academical personalities from Bari, Lecce, Matera and Taranto, under the co-ordonation of Prof. univ. dr. Vito A. D’Armento -, and, on the other hand, the Agency for Global Consultancy in Economics and Industrial Organisations "Studio-Barone". This convention is designed to develop activities consisting in know-how transfer, exchanges of experiences, initiatives and studies aimed to actively promote twinnings and partenerships between local/regional public authorities, small and medium sized enterprises, schools and organisations of the cooperative and nongovernmental sector in Italy - Mediteranean countries area and their counterparts in Romania.
We would like to add that trough the lobby activity of REGENT-Center, the House of Europe in Bucharest already supported the twinning of the cities of wine tradition Recas (Timis) and Manduria (Taranto) and organised the participation to common events of some Italian delegations in several regions of our country.
In the same time, as we recently design in Martina Franca a new initiative called Forum Ital-Rom, an institutional twinning will be signed in April between the European Institute "Jack London" from Taranto region and educational partners in Bucharest, Lugoj and Timisoara, aimed to open intensive training courses and internships recognized also in Italy. At the invitation of REGENT, other delegations of counsellors and businessmen will soon visit Romania.
Thanks to this initiative, the institutions and individuals from Romania and Republic of Moldova, interested in establishing various public or public-private institutional twinnings and/or professional partnerships with their counterparts from South-Eastern Italy and the Mediteraneea countries, and motivated to approach the Italian or European financing programs in the concerned field, are invited to fill in the on-line Form (Expression of Interest), available on our website www.HouseofEurope.ro/regent.htm, with the specification: for the REGENT program, in co-operation with Forum Ital-Rom - GEMELLAGIO ISTITUZIONALE ROMANIA- ITALIA.
After examining your proposal, only the representatives of the local public authorities, schools, companies and NGOs will be accepted for an appointment, in order to analyse the request/opportunity for co-operation and for setting up the agenda for the practical procedures for twinning or partnership projects.
Public Relations Department
EUROLINK - House of Europe
Bucharest, ROMANIA
NEW PARTNERSHIP AGREEMENT for EDUCATIONAL MOBILITY, CULTURAL EXCHANGES and TRAINING, concluded between EUROLINK-House of Europe and the INTERNATIONAL INSTITUTE of FRENCH LANGUAGE (Toulon, FRANCE)
The Public Relations Department of EUROLINK-House of Europe in Bucharest-Romania (IIE and FIME Member) is pleased to inform that it recently concluded a formal Convention of co-operation with the well known International Institute of French Language (IIDLF) in Toulon (Provence-Alpes-Cote d'Azur, Franta) in order to promote the ideals of Europe of citizens as well as to publicise the development of the European construction, the history of the European construction, of the European Idea, the common patrimony and civilisations of Europe, their openness towards the Mediterranean space.
Within this framework, IIDLF decided to present the House of Europe in Bucharest to its network members in France and at global level and, also, to offer to EUROLINK the opportunity to use its equipments for organising European working meetings, conferences, debates and temporary exhibitions. In the same time, the two non-governmental institutions will mutually promote their web sites.
More information about IIDLF profile, training and mobility activities/programmes, and its professional specialised credentials could be obtained from the site www.iidlf.com or writing to the following address: eurolink@fx.ro, to the attn.of the Secretariat Office of the Excellence Centre of EUROLINK-House of Europe .
EUROLINK - House of Europe
Bucharest, ROMANIA
PROGRAM NEGUVERNAMENTAL DE MOBILITATE, SCHIMBURI CULTURALE si FORMARE PROFESIONALA in LIMBA FRANCEZA LA TOULON (FRANTA) prin PARTENERIAT intre CASA EUROPEI din BUCURESTI si INSTITUT INTERATIONAL de LANGUE FRANCAISE (Toulon, FRANTA)
Departamentul de Relatii Publice al Casei Europei "EUROLINK" din Bucuresti, membra in cadrul Institute of International Education Network (IIE, New York/Budapest) are placerea sa va informeze ca a incheiat recent o Conventie oficiala de cooperare cu renumitul Institut International de Limba Franceza (IIDLF), cu sediul la Toulon (Provence-Alpes-Cote d'Azur, Franta) in scopul realizarii idealurilor unei Europe a cetatenilor si, in acest cadru, de a face cunoscute dezvoltarea constructiei europene, istoria Ideii Europene, patrimoniul comun european si civilizatiile Europei, precum si deschiderea lor catre spatiul mediteraneean.
In acest cadru, printre alte obiective propuse sa fie realizate in parteneriat, IIDLF a decis sa popularizeze activitatile Casei Europei din Bucuresti membrilor retelei sale din Franta si pe plan international si sa puna la dispozitia EUROLINK echipamentele proprii pentru organizarea unor reuniuni de lucru, conferinte, dezbateri, expozitii temporare. De asemenea, cele doua institutii cu caracter neguvernamental vor promova reciproc siturile lor de Internet.
Informatii suplimentare asupra profilului, activitatilor educationale si de mobilitate curente si a acreditarilor profesionale specializate ale IIDLF puteti afla accesand pagina de web: www.iidlf.com sau adresandu-va prin e-mail (eurolink@fx.ro) catre Secretariatul Centrului de Excelentza al Casei Europei.
Fundatia EUROLINK-Casa Europei
Bucuresti, ROMANIA
INSTITUTUL DE EDUCATIE INTERNATIONALA:
Perspective globale pentru educatia tinerilor romani Fundatia “EUROLINK” – Casei Europei din Bucuresti are placerea sa va informeze ca organizatia a fost cooptata ca institutie membra a Institutului de Educatie Internationala (IIE), cu sediul central la New York (SUA). IIE este liderul mondial in domeniul educatiei superioare globale si al schimburilor profesionale in intreaga lume. Institutul administreaza Programul Fulbright, initiativa de diplomatie publica a guvernului american si este furnizor de training si programe de dezvoltare a liderilor pentru sectorul public si privat pe plan mondial.Prin birourile sale din SUA si din intreaga lume, ca si prin membrii si partenerii sai institutionali, IIE se implica in organizarea unor initiative de consolidare a democratiei si formare a societatilor civile din tarile in tranzitie, implementeaza proiecte destinate studentilor si cercetatorilor, inclusiv prin activitati de testare, consiliere, acordare de burse si asistenta financiara de urgenta. Cele aproximativ 250 de programe in derulare ale IIE se bucura de sprijinul unor sponsori strategici, precum Departamentul de Stat al SUA, Banca Mondiala, USAID, Fundatia Ford, guvernele Braziliei, Republicii Chile, Japoniei si Spaniei, al altor fundatii private din SUA si din intreaga lume.
Ca membra a IIE, Casa Europei va consolida si extinde prin Centrul de Excelenta, ca si prin alte departamente din structura sa, programele sale axate pe: consilierea de cariera, asistentza in orientarea si obtinerea de burse pentru studii in SUA, cat si in celelalte universitati/institutii membre din reteaua IIE, stagii lingvistice cu profesori nativi, organizarea unor programe de training si seminarii de dezvoltare profesionala, precum si a testelor specializate ale ETC destinate companiilor si organizatilor private si publice din Romania. (in special testele TOEIC – Test of English for International Communication si TOEFL ITP – Test of English as a Foreign Language/Institutional Testing Program).
O oferta completa si detaliata a oportunitatilor educationale si a serviciilor oferite de IIE va fi in curand promovata pe pagina de internet a Casei Europei, cat si cu sprijinul retelelor partenere si al publicatiilor/listelor de profil.
Departamentul de Relatii Publice
EUROLINK – Casa Europei
HELSINKI, octombrie 2003: RETEUA
EUROCAPITALS
a capitalelor nationale si regionale din EUROPA
reconfirma deschiderea sa spre ROMANIA
PENTRU O ROMANIE EUROPEANA
Sambata, 12 iulie a,c, Consiliul Director al Casei Europei “EUROLINK” din Bucuresti a decernat, in cadrul unei ceremonii organizate in saloanele Hotelului Continental din Timisoara, distinctiile speciale “Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana”. Acestea sunt expresia recunoasterii eforturilor depuse de personalitati marcante din Uniunea Europeana si din Romania in favoarea aproprierii societatii romanesti fata de principiile, valorile si standardele europene, precum si a realizarii unor schimburi mai intense de experienta si de persoane intre tara noastra si Uniunea Europeana. In acest an, distinctiile Casei Europei au fost acordate cu ocazia lucrarilor Primei Editii a “Academiei Central si Sud-Est Europene de Public Relations & Lobby in favoarea integrarii europene” ce a avut loc la Timisoara, cu sprijinul Primariei acestui oras, al Consiliului Local al orasului Manduria (Italia) si al partenerilor media: Focus Vest, Ziua de Vest, TV Analog, Radio Vest si Comunicatii Mobile.
Personalitatile distinse in acest an au fost urmatoarele:
Departamentul de Relatii Publice al Casei Europei EUROLINK
Organizatorul principal este Fundatia "EUROLINK - Casa Europei", Membra a Federatiei Internationale a Caselor Europei (FIME) si Coordonator National al Campaniei Europene de Advocacy "ACT4EUROPE", la care se alatura sprijinul acordat de Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Local al orasului Manduria (Italia) si de organizatii neguvernamentale din Uniunea Europeana: Eurostep (Bruxelles), Fundatia "Global Contract" (Hamburg), Institutul de Studii Politice "Otto Suhr" al Universitatii Libere (Berlin) si Institute for Free Enterprise (Berlin).
Proiectul face parte dintr-un program de informare/training pentru regiunea de vest a Romaniei si regiunea de cooperare transfrontaliera. El este generat de nevoia crescanda de informare si know-how pentru imbunatatirea contactelor si a cunoasterii efective a rezultatelor recentelor schimbari institutionale, reforme intervenite si a noului stil de lucru al organismelor UE cu organizatiile neguvernamentale, autoritatile publice si companiile private, dupa Conventia Europeana. Drept follow-up, organizatorii isi propun creerea unui Forum virtual de Dezbateri si a unei Retele de Informare si Asistenta de tip ALUMNI. De asemenea, dupa desfasurarea intregului ciclu de sesiuni, gratie sprijinului partenerilor din UE, celor mai buni absolventi li se va oferi posibilitatea unor stagii, in cadrul unor organizatii interguvernamentale si neguvernamentale europene.
La sosirea participantilor, Primarul Municipiului Timisoara, Dl. Dr. Ing. Gheorghe Ciuhandu, se va intalni cu acestia la sediul Primariei. In cursul programului, in seara de 11 iulie, participantii straini si romani vor face o vizita la Recas, cu ocazia oficierii ceremoniei de infratire a acestei localitati cu orasul Manduria (Italia) si vor participa la o degustare de vinuri la cramele Recas.
De asemenea, in seara zilei de 12 iulie, in saloanele Hotelului Continental, va avea loc Festivitatea de decernare a Distinctiilor Casei Europei "Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana".
Departamentul de Relatii Publice al Casei Europei "EUROLINK"
ROMANIA VA TREBUI SA DEVINA STAT DONATOR CATRE TARILE LUMII A TREIA
Cu ocazia Conferintei intitulate “Europa in lume: viitorul dezvoltarii in politica externa si de securitate a Uniunii Europene”, organizata de un consortiu de organizatii neguvernamentale din Marea Britanie, impreuna cu British Council la Bruxelles in data de 19 mai a.c., Ministrul Dezvoltarii din Olanda, Dna Agnes van Ardenne, in cadrul Panelului Ministerial al dezbaterii, ca Romania si Bulgaria, in contextul aderarii la UE, trebuie sa se pregateasca de o schimbare a mentalitatii pentru ca sa devina din tari benficiare, state donatoare catre tarile in curs de dezvoltare, asa cum prevede in mod expres legislatia comunitara la care se va supune si statul roman. In cadrul Conferintei, au fost abordate schimbarile intervenite in procesul de asistenta umanitara in favoarea securitatii umane in contexte de criza si conflict, noua relatia intre tarile din Sud si UE, precum si reformele insitutionale de adoptat in vederea continuarii rolului Europei in sprijinul statelor asistate, pe plan mondial.
La conferinta internationala respectiva, au participat ministrii dezvoltarii din Suedia si Olanda, Directorul Departamentului de Politici pentru Rezolutia Conflictelor si Terorism al Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa, de Securitate si Aparare Comuna al UE, Directorul DG Dezvoltare al Comisiei Europene, numeroase personalitati ale organizatiilor neguvernamentale europene si internationale in domeniu, ai misiunilor diplomatice acreditate pe langa UE.
Din partea sectorului neguvernamental din Romania, a fost invitata sa participe Casa Europei “EUROLINK” din Romania, reprezentata prin presedintele sau executiv. In aceeasi perioada, delegatia Casei Europei a mai avut intrevederi separate la DG Politici Regionale si DG Educatie si Cultura ale Comisiei Europene, Misiunea permanenta a Romaniei la UE si Platforma Sociala a societatii civile europene. Cu prilejul acestei ultime intalniri, s-a decis o extindere si intensificare a Campaniei ACT4EUROPE a Grupului de Contact al Societatii Civile europene, cu sprijinul organizatiilor societatii civile din Romania, avand ca punct de contact si coordonare Secretariatul Casei Europei din Bucuresti. Aceasta campanie europeana de advocacy se focalizeaza membrilor Conventiei Europene din statele memebre si candidate, care urmeaza sa decida viitorul insititutional al Uniunii si aprofundarea cadrului democratic, ca si a rolului ce vafi consfintit pentru organizatiile neguvernmentale in textul cartei constituionale in curs de elaborare.
Departmentul de Relatii Publice
EUROLINK-Casa Europei
SCRISOARE DESCHISA ADRESATA MEMBRILOR CONVENTIEI
EUROPENE
DIN PARTEA GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI ROMANIEI
REF: Garantarea Democratiei Participative in viitoarea Constitutie Europeana
In cursul lucrarilor Conventiei Europene, organizatiile societatii civile au cerut, in mai multe randuri, ca viitorul Tratat sa recunoasca rolul lor in constructia unei Europe a tuturor. Acest Apel a fost in mod clar exprimat in timpul audierilor societatii civile de catre Conventia Europeana si reflecta scopul expus in Declaratia de la Laeken, in vederea apropierii cetatenilor fata de Uniunea Europeana. Asociatiile cetatenilor/organizatiile neguvernamentale joaca un rol cheie in conceperea, punerea in practica si evaluarea politicilor UE. Ele pot, de asemenea, sa arunce o punte intre cetateni si institutiile UE.
Totusi, in proiectul initial de Constitutie Europeana, in partea referitoare la viata democratica a Uniunii, prezentata de Vicepresedinte Conventiei Europene in 3 aprilie a.c., aceste obiective nu sunt atinse. In mod deosebit, proiectul articolului 34 nu stabileste un dialog garantat si structurat cu asociatiile cetatenilor/organizatiile neguvernamentale. Se pare ca s-a reusit ca articolul 34 sa se refere in mod explicit la dialogul cu partenerii sociali (sindicate si patronate), iar articolul 37 a stabilit un dialog cu bisericile si organizatiile neconfesionale. Salutam inserarea dialogului cu aceste grupuri, dar cerem ca articolul 34 sa garanteze dialogul cu organizatiile neguvernamentale, mentionand asociatiile cetatenilor.
Ca organizatie membra a Grupului de Contact al Societatii Civile, in cadrul Campaniei Act4Europe si Democratia Participativa, va cerem sa sustineti cererea noastra pentru un dialog garantat si stucturat cu toate organizatiile societatii civile si cu publicul, in toate etapele procesului educational si cu toate Institutiile Uniunii Europene. Dreptul la dialog trebuie sa fie stabilit pentru toti cei care sunt afectati de politicile UE. Cetatenii si organizatiile acestora trebuie sa aiba dreptul de acces la justitie prin Curtea Europeana de Justitie in domeniile care ii privesc. Speram ca, in viitor, Conventia Europeana sa depuna propuneri pentru a consolida democratia in Uniunea Europeana si pentru a conferi cetatenilor sai sansa de a juca un rol in influentarea orientarii viitoare a Uniunii. Va informam ca reactia Dumneavoastra la aceasta Scrisoare Deschisa va fi adusa la cunostinta membrilor Prezidiului Conventiei Europene si reprezentantilor celorlalte State Membre si Candidate la Uniunea Europeana.
Exprimandu-ne recunostinta pentru atentia acordata, va rugam sa primiti expresia consideratiei noastre.
Sever AVRAM Sandu ZAMFIRESCU
Presedinte Executiv Secretar General
GRUPUL de CONTACT al SOCIETATII CIVILE
CAMPANIA ACT4EUROPE pentru DEMOCRATIE PARTICIPATIVA
Grupul de Contact al Societatii Civile este cea mai mare grupare de asociatii din Europa. El reuneste patru mari familii de asociatii/organizatii neguvernamentale - drepturi ale omului, social, mediu, dezvoltare - si Confederatia Europeana a Sindicatelor. Acest Grup a initiat CAMPANIA ACT4EUROPE, in vederea incurajarii implicarii tuturor cetatenilor, prin intermediul formelor asociative ale acestora, in dezbaterea asupra viitorului Uniunii Europene. Campania vizeaza mobilizarea societatii civile pentru a garanta o noua Europa transparenta, democratica, justa si care sa raspunda sperantelor si nevoilor cetatenilor sai.
Unul dintre obiectivele cheie ale Campaniei Act4Europe este sa asigure ca democratia participativa este ferm transpusa in noua Constitutie Europeana. Democratia participativa pleaca de la ideea ca, pentru a completa democratia reprezentativa, anume alegerile pentru Parlamentul European, cetatenii trebuie sa fie capabili sa joace un rol activ in dezvoltarea Uniunii Europene. Pentru a promova aceasta noua forma de democratie, s-ar cuveni ca societatea civila sa obtina garantarea de a fi consultata in procesul decizional. Aceasta implica o recunoastere a contributiei pretioase si constante pe care organizatiile neguvernamentale au adus-o in ultimele decenii conceperii politicilor UE, reprezentand diversitatea cetatenilor si a preocuparilor acestora.
Componenta Grupului de Contact al Societatii Civile
Varianta in limba franceza:
Pendant le travail de la Convention, les organisations de la Société Civile ont demandé r plusieurs reprises que le futur traité reconnaisse leur rôle dans la construction d’une Europe pour tou(te)s. Cet appel a été clairement exprimé lors des auditions de la Société Civile par la Convention, et reflcte le but exposé dans la déclaration de Laeken de rapprocher les citoyen(ne)s de l’Union. Les associations de citoyen(ne)s /ONG jouent un rôle-clé dans la conception, la mise en oeuvre et l’évaluation des politiques de l’UE. Elles peuvent aussi jeter un pont entre les citoyen(ne)s et les institutions de l’UE.
Cependant, dans le projet initial de constitution, dans la partie relative r la vie démocratique de l’Union présentée par le Vice-Président de la Convention le 3 avril dernier, ces objectifs ne sont pas atteints. En particulier, le projet d’article 34 n’établit pas un dialogue garanti et structuré avec les associations de citoyen(ne)s/ ONG.
Il semble etre acquis que l’article 34 se réfcrera explicitement au dialogue avec les partenaires sociaux (syndicats et organisations d'employeurs), et l’article 37 établit un dialogue avec les églises et les organisations non-confessionnelles. Nous saluons l’insertion du dialogue avec ces groupes, mais demandons que l’article 34 garantisse le dialogue avec les ONG en mentionnant les associations de citoyen(ne)s.
Nous vous demandons de soutenir notre demande pour un dialogue garanti et structuré avec toutes les organisations de la société civile et le public r toutes les étapes du processus décisionnel et avec toutes les Institutions de l’UE. Le droit au dialogue doit etre établi pour tous ceux qui sont concernés par les politiques de l’EU. Les citoyen(ne)s et leurs organisations doivent avoir le droit d’acccs r la justice via la Cour Européenne de Justice dans les domaines qui les concernent.
Nous espérons que la Convention déposera des propositions pour renforcer la démocratie dans l’Union européenne et pour donner ses citoyens l’opportunité de jouer un rôle en influençant la direction future de l’Union.